Приближавање од стране запада задатог рока за признање независности Косова онемогућава председника Србије да од српске јавности и даље скрива све детаље преговора о статусу КиМ које неовлашћено води.

Принуђен да карте полако отвара, Александар Вучић је изјавио да се „залаже за разграничење са Албанцима” и да је „то политика коју представља“.

Залагање за разграничење у разговорима са сецесионистима и страним званичницима представља еклатантно деловање супротно Уставу, јер подразумева залагање за промену граница Србије и одрицање од дела њене територије у корист косовских сецесиониста.

На делу је систематско рушење уставно-правног поретка Републике Србије.

По Уставу Влада „утврђује и води политику“ и „ одговорна је Народној скупштини за политику Републике Србије“, док председник Републике „представља Републику Србију у земљи и иностранству“ и није овлашћен да политику утврђује и води.

По речима председнице Владе „Влада још нема званичан став о Косову“, није утврдила политику Србије по овом питању, па је онда и не води.

Ту политику неовлашћено води председник Републике, узурпирајући уставна овлашћења Владе, кршећи уставне обавезе свих државних органа у вези са КиМ и Резолуцију Народне скупштине о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на КиМ из 2013. године.

Влада то понизно прихвата, а Народна скупштина ћути, док се припрема распад државе.

 

Информативна служба ДСС                                  9.8.2018.