Председник Републке Александар Вучић је отишао један велики корак даље: од предлога о разграничењу Срба и Албанаца на Косову и Метохији по етничком принципу, до размишљања о могућности дезинтеграције целе Србије по етничком принципу. Коментаришући Тачијев предлог о размени територија као најбољем решењу косовског питања, он се речима „да би волео да се прво реше нека једноставнија питања“ изјаснио да је спреман да о размени територија разговара, али да још за то није време.

Подсећамо председника Србије на Устав на којем се заклео и на Кривични законик, који у чланом 307. утврђује кривично дело угрожавања територијалне целине.

У њему стоји да ће се затвором од три до петнест година казнити онај ко „силом или на други противуставан начин покуша да отцепи неки део територије Србије или да део те територије припоји другој држави“. Такође, Кривични законика чланом 320 утврђује да ће се казном затвора казнити онај ко припрема ово кривично дело, укључијући отклањање препрека за његово извршење, договарање, планирање или организовање са другима извршења кривичног дела угрожавања територијалне целине.

Подсећамо га и на чињеницу да ничија власт не траје дуже од рока у којем ова кривична дела застаревају.

Информативна служба ДСС 21.1.2019.