Потребно је да Србија прекине да буде колонија Брисела и Вашингтона и поново буде слободна земља о којој ће се једино и искључиво одлучивати у Београду, изјавио је у предизборном интервјуу ФоНету председнички кандидат Демократске странке Србије проф. др Александар Поповић, који се залаже за промену државне политике.

Ми се боримо за промену власти и промену политике. Нема промене политике без промене власти, потпуно је свеједно ко ће бити извршилац те политике, ако се она не промени, указао је Поповић.

Говорећи о свом председнииком програму, Поповић је најавио да ће стриктно поштовати Устав и неће потписати ни један акт који га крши, па тако ни оне који би “проистекли из Бриселског споразума” или нарушавају војну неутралност.

На питање да ли би, као председник Србије, разговарао са Хашимом Тачијем, он је узвратио да би са Тачијем разговарао само “ради испуњавања Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација”.

Једино у случају разговора које би организовале УН ради испуњавања Резолуције, односно дефинисања степена аутономије коју би Косово и Метохија требало да има у оквиру државе Србије, прецизирао је Поповић.

Он предвиђа да Србија, у случају прекида интеграција у Европску унију, не би трпела економску штету и подсећа да је за време владе Војислава Коштунице био много већи бруто друштвени производ него сада.

Што се тиче политичке штете, не видим каква би она заправо могла да буде, рекао је Поповић и упитао да ли је Исланд имао политичке штете што је прекинуо евроинтеграције или Велика Британија што је решила да изађе из ЕУ?

Поповић би, као председник Србије, један дан током седмице био у мањим местима, “без полицијске пратње и свечаног дочека, без параде, хлеба и соли”, већ у радној посети да види шта су реални проблеми.

Како је објаснио, неће то бити као обећање Александра Вучића да ће разговарати са грађанима, па се то деси “једном и никад више”.

Често ти проблеми не допиру до Београда, а често могу да се реше уз мало новца или неколико телефонских позива, али је потребно да се за њих зна у Београду, оценио је Поповић, који сматра да о томе може да суди пошто је био у извршној власти.

Он напомиње да је једини међу председничким кандидатима са озбиљним искуством у извозним пословима, јер се “бавио реалном привредом”, због чега би, као председник Србије, формирао саветодавано тело за повећање извоза.

Према објашњењу Поповића, тај савет би чинили привредници доказани на извозном послу, у пензији, који би му бесплатно давали савете, али би то било јавно, тако да свака влада моће да их користи.

Поповић истиче да његову кандидатуру подржава бивши председник и оснивач странке Војислав Коштуница, који се о томе неће огласити формалном изјавом, зато што се повукао из јавности.

Он подржава политику ДСС, подржава моју председничку кандидатуру и поруке које износим, ово јесте његова политика, “ова странка, ова политика и ја, као представник те политике, имамо апсолутну подршку Коштунице”, нагласио је Поповић.

На питање да ли се консултује са Коштуницом о својим потезима, Поповић је одговорио да је “драгоцено имати савет човека са толико политичког и животног искуства, који је морална вертикала у Србији”.

Али то апсолутно не значи дневне консултације, рекао је Поповић, нити значи да смо ја и други људи из ДСС заправо нека врста паравана иза кога се он крије, а ми спроводимо његову вољу.

“То не, али свакако разговарамо и свакако су његови савети драгоцени”, оценио је Поповић и нагласио да је на њему да на најбољи могући начин представља програм ДСС и што је оно у шта он лично верује.

Упитан о изборним шансама, Поповић је препустио да грађани изнесу свој суд, јер сматра арогантним да политичари говоре о томе какав ће бити исход.

Према његовим речима, стварност је показала да не би требало веровати испитивањима јавног мњења, што се видело на претходним председничким изборима у Србији, али и у случају избора у Америци и референдума у Великој Британији.

Одговарајужи на питање кога би подржао у евентулном другом кругу, уколико не буде у њему, Поповић је предочио да ДСС не може да подржи било којег “евроунијског кандидата, од Вучића, па надаље”.