Опозиција треба да се избори за фер изборне и медијске услове на локалним изборима у Београду, и зато треба да се договори да ли постоји воља за то, оценили су данас учесници скупа на ком је учестововало више опозиционих странака и покрета.

Председник ДСС Милош Јовановић рекао је да се појединци већ кандидују за градоначелника и медији прате ко ће, с ким и како наступати, у колико колона, а из фокуса се изгубило питање које је много важније – услови у којима ће се избори одржати.

“С обзиром да је наша финансисјка моћ мала да не кажем непостојећа, битно је да медијски услови буду коректни, да се законске регулативе које постоје, поштују”, рекао је Јовановић.

Према његовом мишљењу, злоупотребе власти су већ кренуле, па се тако актуелни градоначелник Синиша Мали једном недељно појављује на јавном сервису, у Београдској хроници и хвали се успесима.

Јовановић је нагласио да је зато борба за равноправне изборне услове и поштовање закона који регулишу појављивање у медијима у кампањи у заједничком интересу свих из опозиције.

Председник Нове Србије Велимир Илић оценио је да у Србији никад, па ни деведесетих година, није била тежа ситуација за опозицију ни “бахатије понашање странке на власти”.

Он сматра да би, како би се спречиле злоупотребе на локалним изборима, требало, поред осталог, исконтролисати бирачке спискове и изместити штампање гласачких листића из државне фирме Службени гласник, јер су и то “ситнице о којима морамо повести рачуна”.

Илић је констатовао да опозиција мора да се групише и да “нема везе колико ко вреди”, јер јој “треба лице које води и побеђује”.

Он је подсетио да власт преко својих медија сад “извлачи” спорења између њега и Драгана Ђиласа од пре 15 година, покушавајући да посвађају опозицију, а у исто време “Александар Вучић хоће да убаци у игру Војислава Шешеља, преко Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме”.

Срђан Ного из Српског покрета Двери је указао да нико од опозиције нема приступ телевизијама и да зато треба одмах да се бори за равноправан медијски третман, а не “да сачекамо вече кад се проглашавају изборни резултати па да кукамо да је био неравноправан третман”.

Ного је рекао да тај неравноправан третман у медијима није смислила садашња власт, то је било и раније, али ова то “ради на бахатији наиин”.

Према оцени Душана Раичковића из Народне странке, код људи је завладао страх, јер они који својим потписом дају подршку опозиционим партијама трпе репресију, а кампања и “опсадно стање” пред недељне изборе у пет општина показује шта ће се дешавати у Београду.

Председник Чувара Старог града Марко Бастаћ рекао је да му је жао што се на данашњи састанак нису одазвале одређене странке и покрети и да верује да је то само због других обавеза а не зато што мисле да су изборни услови у реду.

Он је, коментаришући наступе Малог сваког уторка на РТС, оценио да би било боље да му се да ауторска емисија на јавном сервису, а не да се “прави фарса у Београдској хроници”.

Бастаћ се заложио за мораторијум на отварање разних завршених објеката и радова док траје изборна кампања, јер како је објаснио, наредних месеци ће председник Србије обилазити све радове по Београду и отварати оно што је завршено.

Власт отвара метар по метар разних раскрсница, семафора и контејнера по Београду, навео је он.

Љиљана Бенаћ Шантић из Нове странке указала је да се опозиције законске регулативе увек сети пред саме изборе, уместо да о томе причају раније и да траже измене закона.

Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд упозорио је на претње које долазе од екстремиста из редова владајуће партије.