Руководство Демократске странке Србије оценило је данас да је посета председника Србије Александра Вучића српским срединама на Косову и Метохији “историјски фијаско и фарса” а да се у говору који је одржао у северној Косовској Митровици “све свело на бежање од одговорности”.

Председник ДСС-а Милош Јовановић оценио је на конференцији за новинаре у Београду да је посета “потврдила” да је косовска политика Александра Вучића “џиновско Потемкиново село, саткано од обмана, привида, полуистина”.

“Присуствовали смо говору једног наставника историје из основне школе. Сврха тог историјског часа била је да се покаже како су сви, од кнеза Лазара до Владе 2012. године, криви за стање на Косову и Метохији и поред чињенице да никада нисмо овако урушили наше позиције у покрајини као после 2012. године и доласка на власт Вучића и Српске напредне странке”, казао је Јовановић.

Наводећи да током говора на скупу у северној Косовској Митровици Вучић ниједном није поменуо Устав Србије или резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Јовановић је оценио да се у говору председника Србије “све свело на бежање од одговорности”.

“Вучић и СНС већ шест година уназад сносе највећу одговорност када је реч о српској позицији на Косову и Метохији, а њу ништа није тако угрозило као потписавање Бриселског споразума 2013. године. Влада СНС-а и СПС-а ће признати сецесију Косова, сада се само боре да се то признање на односи на 100 одсто територије покрајине”, оценио је Јовановић.

По речима председника Политичког савета ДСС-а Милоша Ковића, Вучић током посете Косову и Метохији није испунио реч да ће Србима на том простору изнети предлог за решење косовског питања.

“Он импровизује, доноси одлуке ад хок, сем наравно оних које му намећу ментори и где већ постоји систем. Говор који је одржао у Косовској Митровици је био на нивоу ‘другосрбијанске’ штампе из 90-их година”, оценио је Ковић наводећи да је Вучић “шовиниста из 90-их година а ‘другосрбијанац’ из 2000-их година.

Ковић је оценио да је “најстрашније у овом тренутку што Србе на Косову и Метохији прогањају други Срби”. ;

“Пре митинга у Косовској Митровици, у установама које се финансирају из буџета Србије кружио је списак са именима запослених који неће доћи на тај скуп. Данас вероучитељи који су подржали апел владике Теодосија, губе посао у селима у Косовском Поморављу јер деца наводно напрасно прелазе на грађанско васпитање”, казао је Ковић.