Na 18. sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održanoj 1. avgusta narodni poslanik Demokratske stranke Srbije Gorica Gajić je, analizirajući izveštaj Ministarstva, ukazala na značaj važnosti rešavanja privatizacije banja i lečilišta u Srbiji.

„Banje su oduvek bile nosilac privrednog razvoja i važne su u sektoru zdravstva,turizma i privrednog razvoja. Zbog toga je važno pitanje statusa, koje su banje privatizovane a koje nisu. U izveštaju se vidi da od deset subjekata privatizacije za tri se dao konkretan predlog kako da se privatizuju a za ostalih sedam postoji utvrđivanje vlasničke kulture“ rekla je Gorica Gajić.

Kao jedan od razloga Gorica Gajić napominje da sudski procesi traju zbog toga što PIO fond usporava proces rešavanja vlasničke strukture, PIO fond je decenijama ulagao novac u banje i lečilišta a to je polazna osnova za rešavanje problema.

„Vlada je 9. novembra 2016. godine u izveštaju o stanju naših banja PIO fondu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Državnom pravobranilaštvu i predstavnicima banja dala rok od 60 dana da reše sudske sporove. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, nakon isteka 60 dana za rešavanje problema privatizacija banja, dobilo 60 dana da sastavi izveštaj o tome da li su sporovi rešeni. Ni to Ministarsvo nije ispoštovalo rok jer evo, sada je avgust mesec 2017. godine a mi još uvek nemamo izveštaj kakav problem ima određena banja i kako ga rešiti.  Zašto se stalo sa rešavanjem problema i kada će se početi sa rešavanjem”, zaključila je narodni poslanik Gorica Gajić.