Демократска странка Србије обележила је 25 година од оснивања уз поруку да нови ДСС остаје привржен државотворној политици.

На свечаности у Центру “Сава” председник ДСС-а Милош Јовановић критиковао је политичку и економску ситуацију у Србији, као и настојање Србије да се прикључи ЕУ коју је назвао бродом који тоне.

Оценио је да је стање у држави “крајње суморно”, те поручио да никако не треба одмрзавати косовски конфликт, јер би то, како сматра, значило “рат врло брзо”.

Јовановић је поручио да та странка неће одустати од државотворне политике и додао да се неће одрећи свог наслеђа на које се поноси, али и да је странка данас на новом почетку.

“Нови ДСС је баш као и стари, на уском путу државотворне политике”, рекао је Јовановић на свечаности на којој је приказан и филм о историји ДСС-а.

Неважно је, сматра Јовановић, да ли ДСС има 126, једног или ниједног посланика, нити са колико новца располаже странка, него је важна воља и одлучност чланства да се нешто коначно промени у држави.

Један од оснивача ДСС-а Драган Маршићанин рекао је да се та странка налази на новом почетку, наводећи да нажалост данас на свечаности није присутан Коштуница који је поставио темељ ДСС-а.

“На нама је да разумемо његову одлуку. Захвални смо му на свему што је урадио”, каже Маршићанин.

Он је подсетио да је на данашњи дан пре 17 година Коштуница на председничким изборима победио Слободана Милошевића.

На свечаности je говорио и проф. др Милош Ковић, председник Политичког савета ДСС који је оценио да данас Србија личи “на ружичасти излог на коме пише распорадаја до 80 одсто”. Навео је и да је у Србији „све на продају”, како је рекао, од Косова и ораница па до националног индентитета и савести. Критиковао је власт због, по њему поражавајућег односа према Србима који живе у државама региона истакавши да “уместо практичне помоћи добијају само политичке тираде”.

Иван Стоилковић из Демократске партије Срба из Македоније који је рекао да се пријатељство са ДСС наставило и после одласка Коштинице са чела странке.

Свечаности су присуствовали и председник Здраве Србије Милан Стаматовић, председник Нове Србије Велимир Илић, потпредседник ДС-а Игор Салак, Зоран Красић и Александар Шешељ из СРС-а, Марко Пушица и Зоран Павловић из Двери.