Oколности које су довеле до расписивања локалних избора у Неготину, Мионици и Пећинцима за 24. децембар 2017. године потврђују недемократски карактер ове власти и наставак праксе урушавања локалних самоуправа и поигравања са изборним процесом.

Напредњачка власт је у овом случају превазишла саму себе јер је партијска централа oдредила да локалне власти у наведеним општинама више не постоје тако што су председници општина из СНС поднели оставке, а  одборници власти потписали изјаве да се више неће састајати и да тако нема потребе да се поштује законска одредба да се након оставке председника општине у року од месец дана изаберу други извршни органи, а након истека тог рока уведе принудна управа. Председница Народне Скупштине је у другом чину ове представе расписала локалне изборе за 24. децембар и тако ”избрисала из бројног стања” ове локалне самоуправе. С обзиром да је акција организована са државног нивоа власти и да је спроводе највиши државни органи и функционери, ово се може сматрати својеврсним државним ударом јер је суспендован закон о локалној самоуправи.

Ови локални избори треба да послуже као увертира за неизбежне београдске изборе и представљају својеврстан тест за власт. Данас су зарад изборних резултата СНС у Београду жртвоване локалне власти у ове три општине, а по потреби биће жртвована и цела Влада Републике Србије.

ДСС поручује грађанима да ни убудуће ништа боље не могу очекивати од одборника које бирају под именом Александра Вучића, до поданички однос према њему и СНС и потчињавање грађана плановима његовог одржавања на власти. Зато ће се ДСС залагати за промену политичког система који подразумева промену изборног законодавства и враћање суверенитета народу при избору народних представника.