„Način izbora Zaštitnika građana uspostavlja određenu zavisnost u odnosu na vlast, ali je na Zaštitniku građana da poštuje zakon i štiti prava građana, posebno u slučaju kada ta prava krši vlast“ rekao je narodni poslanik Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić.

Šulkić je na sednici odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo govorio i o činjenici da je kandidat vladajuće koalicije za Zaštitnika građana Zoran Pašalić studirao 13 godina uz prosek 6,7.

„Mnogi koji su studije završili u roku, nastojeći da imaju što više ocene, nečega su se odricali, pomerali su formiranje porodice, smanjili mogućnost da steknu neki kapital. Pašalić je, na uštrb dužine studiranja, ostvario određeni komoditet i sebično je da traži razumevanje za to“, istakao je Šulkić.

Govoreći o radu Saše Jankovića, Šulkić je rekao da je „prethodni Zaštitnik građana u jednom periodu podigao poverenje građana u tu instituciju, ali je kandidovanjem za predsednika Srbije to poverenje poljuljano, jer su građani shvatili da ta pozicija može biti poligon za političko delovanje“.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je danas parlamentu predlog da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana po hitnom postupku. Ekatarina Marinković, koju je predložila poslanička grupa SRS, Miloš Janković, koga su predložile poslaničke grupe DS i SDS i Vojin Biljić, koji je bio predlog DJB, nisu dobili dovoljan broj glasova.