„Начин избора Заштитника грађана успоставља одређену зависност у односу на власт, али је на Заштитнику грађана да поштује закон и штити права грађана, посебно у случају када та права крши власт“ рекао је народни посланик Демократске странке Србије Дејан Шулкић.

Шулкић је на седници одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство говорио и о чињеници да је кандидат владајуће коалиције за Заштитника грађана Зоран Пашалић студирао 13 година уз просек 6,7.

„Многи који су студије завршили у року, настојећи да имају што више оцене, нечега су се одрицали, померали су формирање породице, смањили могућност да стекну неки капитал. Пашалић је, на уштрб дужине студирања, остварио одређени комодитет и себично је да тражи разумевање за то“, истакао је Шулкић.

Говорећи о раду Саше Јанковића, Шулкић је рекао да је „претходни Заштитник грађана у једном периоду подигао поверење грађана у ту институцију, али је кандидовањем за председника Србије то поверење пољуљано, јер су грађани схватили да та позиција може бити полигон за политичко деловање“.

Одбор Скупштине Србије за уставна питања и законодавство упутио је данас парламенту предлог да председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић буде изабран за заштитника грађана по хитном поступку. Екатарина Маринковић, коју је предложила посланичка група СРС, Милош Јанковић, кога су предложиле посланичке групе ДС и СДС и Војин Биљић, који је био предлог ДЈБ, нису добили довољан број гласова.