Демократска странка Србије (ДСС) оценила је данас да је и сам предлог председника Александра Вучића да се питање Косова реши споразумом о разграничењу дестабилизовало политичке прилике отварањем процеса дезинтеграције Србије.

“Није случајно што су ових дана оживели и снажно се истичу захтеви албанских политичара са југа Србије, као и Муамера Зукорлића, Сулејмана Угљанина и војвођанских аутономаша, који као да делују синхронизовано”, навела је ДСС у саопштењу.

ДСС је као примере навела да је функционер Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш најавио формирање Војвођанског фронта који би захтевао да та покрајина добије законодавну, извршну и судску власт, Угљанин је тражио решавање уставно-правног статуса Санџака, а Зукорлић тражи аутономију за Санџак као прекограничну регију.

Уз то “Скупштина албанских одборника три општине југа централне Србије усвојеном Декларацијом тражи да Албанци у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи добију ‘статус реципрочан статусу Срба на северу Косова’ “, пише у саопштењу.

“На очигледан начин се потврђује да су оправдана упозорења да садашња погрешна косовска политика води дестабилизацији Србије. Још није касно да се она промени и спречи јачање сепаратизма у Војводини, Рашкој области и на југу централне Србије”, указала је ДСС.