Пре двадесет година су председници Демократске странке Србије Војислав Коштуница и Народне странке Црне Горе Божидар Бојовић потписали декларацију којом су утврдили заједничке ставове две странке о односима Србије и Црне Горе и положају српског народа на Балкану.

Иако су прошле две деценије од потписивања овог документа, иако је, уз огромне напоре ЕУ и НАТО, на нерегуларном референдуму, заједничка држава Србије и Црне Горе привремено престала да постоји, оцене и виђења која су у Декларацији дате своју снагу имају и данас, у време када су Србима у Црној Гори угрожени и језик, и писмо, и Црква и егзистенција. Демократска странке Србије ће наставити да корача путем који је омеђила Коштуницина и Бојовићева декларација и, заједно са својим пријатељима и саборцима из Нове српске демократије, чинити све што је могуће у борби за слободу и права српског народа у региону и за јединствен национални и културни простор.

Ове две странке настављају да негују и баштине заветну српску националну мисао наших предака о обједињавању свих историјских српских простора под један државни кров.