ДСС захтева да се издвоје буџетска средства за успостављање установе која би објединила подршку особама са аутизмом и њиховим породицама.

Србија данас нема развојна саветовалишта, центре за аутизам, нити је формирала једниствени регистар особа са аутизмом, који је законом предвиђен, наводи се у саопштењу ДСС.

“Демократска странка Србије захтева да се што пре издвоје средства из државног буџета за успостављање установе која би објединила здравствену, социјалну и образовну подршку особама са аутизмом и њиховим породицама. Таквим кораком, држава би напокон обезбедила основне услове за бољи квалитет живота особа са аутизмом и њихових породица, а и значајно би смањила дискриминацију особа са развојним поремећајима. Наше друштво до сада није показало да разуме проблеме породица особа са аутизмом, а самим тим се не назире ни могућност да се бар део тих проблема реши. Проблеми са којима се сусрећу иду од неадекватног приступа педијатара који прекасно уоче развојна одступања, одложеног успостављања дијагнозе, до изостанка финансијске, психолошке и физичке подршке (дневни боравак, асистенти, скраћено радно време за родитеље).Демократска странка Србије подржава акцију „Аутизам – промена за 180“ за промену друштвене и институционалне свести о о потребама популације са аутизмом и другим развојним поремећајима”, стоји у саопштењу.