ДСС наводи да се функционер СНС Марко Ђурић брука јер износи бесмислене приговоре да је ДСС одговорна јер је за време њене власти проглашена независност Косова.

Чланови Главног одбора ДСС оставили су јуче на улазу у Председништво Србије примерке Устава и Кривичног законика Србије, али и наочаре и лисице како би на симболичан начин упозорили председника Александра Вучића да је предаја Косова и Метохије “противуставно деловање” за које је предвиђена затворска казна.

Ђурић је оценио да је “апсурд” да председника Србије на Устав и националне интересе подсећају “они за време чије власти је једнострано проглашена независност Косова и раскинута органска веза Србије и Црне Горе”.

ДСС је поручио Ђурићу да би морао да зна да “самопроглашење независности” по дефиницији не може да се спречи, али да за разлику од Српске напредне странке и свих влада које су водиле државу од 2008. године, ДСС “једнострано проглашену независност” никада није потпомогла, а камоли намеравала да призна.

“У недостатку аргумената којима би оспорио тврдње ДСС да би наговештено признавање независности Косова било неуставно и тешко кривично дело, Марко Ђурић прибегава највулгарнијим лажима”, навела је ДСС у саопштењу.

Наводећи да “ДСС не мрзи своје политичке противнике, па ни актуелног председника”, странка је истакала да се свим снагама супротстављала “политици којом се наноси фатална штета српским државним и националним интересима”.

“Зато још једном упозоравамо актуелну власт да је за Србију једини разуман избор да се косовски проблем одржи у стању замрзнутог конфликта. Супротно томе, сваки облик посредног или непосредног признања сецесије јужне српске покрајине неминовно би довео у питање будућност српског народа и српске државе, а кривична, морална и историјска одговорност за један такав чин би била немерљива”, додао је ДСС.