„Bojim se da je poziv na unutrašnji dijalog motivisan željom da se opipa puls javnosti i utvrdi koliko daleko se može ići u davanju ustupaka, odnosno u krnjenju naše državnosti. Očigledno je da postoji namera da se stvori atmosfera da je „Kosovo izgubljeno“ i da „treba prihvatiti realnost“,  a da se prikriva odgovor na pitanje koji je cilj tog dijaloga, odnosno o čemu mi to treba da diskutujemo“ rekao je pisac i publicista Igor Ivanović, gostujući u emisiji “Politikon” produkcije “HelmCast”.

Ivanović se osvrnuo na argumentaciju pojedinih akademika i javnih ličnosti koji govore da Srbija treba da se odrekne Kosova zarad dece i budućnosti.

“Ako će Srbija da da Kosovo, kao svoj najveći zalog, kao deo svoje istorije i duhovnu vertikalu onda je mnogo lakše dati druge teritorije. Ako tako budemo razmišljali mogu sve da nam uzmu. Srbiji najviše odgovara zamrznuti konflikt i to je Koštunica najbolje razumeo”, istakao je Ivanović.

On je govorio i o nabavci ruskog oružja, rekavši da ruski migovi i oružje neće doću u Srbiju jer Aleksandar Vučić ne sme da pređe crvenu liniju koja mu je postavljena tokom poslednje posete Vašingtonu.

„Rusi neće poslati migove i nama preko potrebno oružje dok minimum ne dobiju eksteritorijalni status svog humanitarnog centra  U Nišu, dakle diplomatski status. Sada kada je Vučić bio u Vašingtonu, u tim sastancima koje je imao, njemu su rekli da je to crvena linija koju ne sme da pređe. Dakle nema te eksteritorijalnosti za ruske humanitarce, samim tim Rusi ne daju migove“ istakao je Ivanović.

Ivanović kaže da je dolazak ruskog oružja trebao da ima mnogo dublju poruku od one koju mnogi vide.

– Ruski migovi nisu trebali da budu simboličan akt davanja šest avione već uvod u jednu ozbiljniju novu istoriju čvršćiš odnosa između Srbije i Ruske Federacije, prvenstveno na vojnom planu – rekao je Ivanović.

Autor i voditelj emisije “Politikon” je Danilo Tvrdišić.