„Бојим се да је позив на унутрашњи дијалог мотивисан жељом да се опипа пулс јавности и утврди колико далеко се може ићи у давању уступака, односно у крњењу наше државности. Очигледно је да постоји намера да се створи атмосфера да је „Косово изгубљено“ и да „треба прихватити реалност“,  а да се прикрива одговор на питање који је циљ тог дијалога, односно о чему ми то треба да дискутујемо“ рекао је писац и публициста Игор Ивановић, гостујући у емисији “Политикон” продукције “HelmCast”.

Ивановић се осврнуо на аргументацију појединих академика и јавних личности који говоре да Србија треба да се одрекне Косова зарад деце и будућности.

“Ако ће Србија да да Косово, као свој највећи залог, као део своје историје и духовну вертикалу онда је много лакше дати друге територије. Ако тако будемо размишљали могу све да нам узму. Србији највише одговара замрзнути конфликт и то је Коштуница најбоље разумео”, истакао је Ивановић.

Он је говорио и о набавци руског оружја, рекавши да руски мигови и оружје неће доћу у Србију јер Александар Вучић не сме да пређе црвену линију која му је постављена током последње посете Вашингтону.

„Руси неће послати мигове и нама преко потребно оружје док минимум не добију екстериторијални статус свог хуманитарног центра  У Нишу, дакле дипломатски статус. Сада када је Вучић био у Вашингтону, у тим састанцима које је имао, њему су рекли да је то црвена линија коју не сме да пређе. Дакле нема те екстериторијалности за руске хуманитарце, самим тим Руси не дају мигове“ истакао је Ивановић.

Ивановић каже да је долазак руског оружја требао да има много дубљу поруку од оне коју многи виде.

– Руски мигови нису требали да буду симболичан акт давања шест авионе већ увод у једну озбиљнију нову историју чвршћиш односа између Србије и Руске Федерације, првенствено на војном плану – рекао је Ивановић.

Аутор и водитељ емисије “Политикон” је Данило Тврдишић.