На Међународни дан борбе против хомофобије, у српском друштву има неколико мишљења о ЛГБТ особама и њиховим слободама и правима. Драган Ђорђевић из нишког Одбора за људска права у Нишу сматра да је неопходно да се стално па и на данашњи дан говори о њиховим проблемима, док народни посланик ДСС Милан Лапчевић сматра “да је хомофобија измишљена тема”.

Милан Лапчевић истакао да је било важно да се обележи и Дан породице, који је, како каже, био пре неки дан, али причу о хомофобији види као “измишљену тему”.

Претпостављам да урадимо анкету да би 95% људи рекло да не осећа страх од хомосексуалаца. То је измишљена тема да би се форсирало нешто што не постоји као проблем. Постоји у одређеној мери, али је он на нивоу других у нашем друштву. Ово је изнешено на пиједестал како би се користила као дневна тема и како би одређене организације на томе профитирале – каже Лапчевић.

Како је хомосексуални однос законски дефинисан у Европи, САД и Русији, а како у Србији, да ли је однос два мушкарца и две жене природан или не, да ли треба организовати “Прајд” и зашто Ђорђевић и Лапчевић нису нашли заједнички језик, погледајте у емсији Јужних вести “15+15 минута”.