Demokratska stranka Srbije proslavila je 6. maja Đurđevdan, slavu stranke. Ovo je bio povod da porazgovaramo sa predsednicom Gradskog odbora DSS-a Milicom Barbu.

S kojim željama ste dočekali stranačku slavu?

Poželeli smo zdravlje, sreću i uspeh kako svojim članovima, tako i svim građanima Pančeva. Mi iz DSS-a duboko smo svesni da uspeh i moć u politici dođu i prođu, a da su pomenute želje ono što je zaista važno za svakog čoveka.

Kako ocenjujete trenutnu političku scenu u Pančevu?

U Pančevu, kao i u pokrajini, a i u republici, imamo dominaciju jedne političke stranke – Srpske napredne stranke. Opozicija je na prethodnim izborima nastupila razjedinjena i kao takva nije imala šanse da smeni vladajuću stranku. Smatram da mora doći do bliže saradnje opozicionih stranaka u gradu, ukoliko želimo promenu vlasti. Nažalost, DSS je na poslednjim lokalnim izborima, u koaliciji sa Srpskim pokretom Dveri, ostao ispod cenzusa i mogućnosti da zastupa svoje političke stavove u Skupštini Pančeva.

Koji je u ovom trenutku najveći izazov za stranku, a koji za Grad Pančevo?

Demokratska stranka Srbije će 28. maja održati izbornu skupštinu, na kojoj će izabrati novog predsednika i novo stranačko rukovodstvo. Politika DSS-a ostaće nepromenjena jer duboko verujemo da je ispravna, ali ćemo način predstavljanja te politike promeniti, kako bismo je približili svim građanima. U narednom periodu očekuju nas i izbori u Beogradu, a ne isključujemo ni mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, te stranka s novim rukovodstvom ima obavezu da zabeleži zapažen rezultat. U Pančevu najveći problem je svakako nezaposlenost, pre svega obrazovanih mladih ljudi koji su zbog stranačkog zapošljavanja primorani da posao za koji su se školovali traže u inostranstvu.

Koji su planovi pančevačkih deesesovaca za narednih godinu dana, tačnije do sledećeg 6. maja?

U narednih godinu dana najveći zadatak stranke biće jačanje stranačke infrastrukture. Takođe, ozbiljno radimo na pisanju lokalnog programa za razvoj Pančeva, koji ćemo građanima predstaviti u narednom periodu. U bliskoj budućnosti očekuju nas izbori za Mesnu zajednicu Kotež, gde će DSS imati svoje kandidate, pa se nadamo da ćemo zajedno sa opozicijom imati većinu. Ti izbori predstavljaće za nas prvi test i odmeravanje snaga za buduće lokalne izbore.

PANČEVAC