Демократска странка Србије прославилa je 6. маја Ђурђевдан, славу странке. Ово је био повод да поразговарамо са председницом Градског одбора ДСС-а Милицом Барбу.

С којим жељама сте дочекали страначку славу?

Пожелели смо здравље, срећу и успех како својим члановима, тако и свим грађанима Панчева. Ми из ДСС-а дубоко смо свесни да успех и моћ у политици дођу и прођу, а да су поменуте жеље оно што је заиста важно за сваког човека.

Како оцењујете тренутну политичку сцену у Панчеву?

У Панчеву, као и у покрајини, а и у републици, имамо доминацију једне политичке странке – Српске напредне странке. Опозиција је на претходним изборима наступила разједињена и као таква није имала шансе да смени владајућу странку. Сматрам да мора доћи до ближе сарадње опозиционих странака у граду, уколико желимо промену власти. Нажалост, ДСС је на последњим локалним изборима, у коалицији са Српским покретом Двери, остао испод цензуса и могућности да заступа своје политичке ставове у Скупштини Панчева.

Који је у овом тренутку највећи изазов за странку, а који за Град Панчево?

Демократска странка Србије ће 28. маја одржати изборну скупштину, на којој ће изабрати новог председника и ново страначко руководство. Политика ДСС-а остаће непромењенa јер дубоко верујемо да је исправна, али ћемо начин представљања те политике променити, како бисмо је приближили свим грађанима. У наредном периоду очекују нас и избори у Београду, а не искључујемо ни могућност одржавања ванредних парламентарних избора, те странка с новим руководством има обавезу да забележи запажен резултат. У Панчеву највећи проблем је свакако незапосленост, пре свега образованих младих људи који су због страначког запошљавања приморани да посао за који су се школовали траже у иностранству.

Који су планови панчевачких деесесоваца за наредних годину дана, тачније до следећег 6. маја?

У наредних годину дана највећи задатак странке биће јачање страначке инфраструктуре. Такође, озбиљно радимо на писању локалног програма за развој Панчева, који ћемо грађанима представити у наредном периоду. У блиској будућности очекују нас избори за Месну заједницу Котеж, где ће ДСС имати своје кандидате, па се надамо да ћемо заједно са опозицијом имати већину. Ти избори представљаће за нас први тест и одмеравање снага за будуће локалне изборе.

ПАНЧЕВАЦ