„Demokratska stranka Srbije ostvarila je zavidne rezultate na lokalnim izborima u nedelju, jer je u Kosjeriću samostalno osvojila 9,6%, a u Odžacima i Vrbasu u koaliciji je osvojila  8,1%, odnosno 11,4%. Zahvaljujem našim ljudima na lokalu i svim građanima koji su glasali za naše kandidate“ rekao je dr Miloš Jovanović na konferenciji za novinare u sedištu DSS-a.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije rekao je da se ovim lokalnim izborima zatvara jedan ciklus u delovanju stranke.

„Rukovodstvo stranke će u narednom periodu biti posvećeno organizaciji vanredne skupštine DSS koja će biti održana krajem maja 2017. godine. Novi DSS ponudiće jasan program i biće istinska alternativa“, rekao je Jovanović.

On je govorio i o Zakonu o vojnoj neutralnosti koji nije stavljen na dnevni red Narodne skupštine.

„Demokratska stranka Srbije vojnu neutralnost u politički život uvela je 2007. godine i smatramo da je važno da Skupština zakon usvoji čime bi neutralnost bila podignuta na viši normativni nivo. Zanimljivo je da zakon nije dobio podršku iako su za nama predsednički izbori tokom kojih su gotovo svi kandidati govorili o značaju vojne neutralnosti. Žao mi je što deklarativni konsenzus nije dokazan u praksi“ rekao je Jovanović i zahvalio delu opozicionih poslanika koji su podržali predlog DSS.

Komentarišući izjave Joniza Musliua o ujedinjenu svih Albanaca on je rekao da one svodoče koliko smo nisko pali.

„Odbranu države smo podredili vazdušastim ciljevima poput ulaska Srbije u Evropsku uniju, a od toga ni građani ni država nemaju nikakvu korist“ rekao je Jovanović.

Na pitanje da li će odbornici DSS-a pomoći SNS-u u Kosjeriću da formiraju vlast, Jovanović je rekao da DSS “ne pomaže nikome nigde” i da će konačnu odluku o tome dati opštinski odobor DSS-a iz Kosjerića.

“Princip stranke je da na lokalnom nivou odlučuju opštinski i gradski odbori. U Kojseriću je prilično otvorena stvar. Ima komunikacije svih stranaka sa svima. Mislim da su ljudi iz Demokratske stranke bili na vezi sa ljudima iz DSS-a”, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da “nije stigao” da razgovara sa liderom Državotvornog pokreta Srbije Slobodanom Samardžićem koji je saopštio da će obustaviti svoje delovanje u okviru DSS-a zbog držanja DSS-a u predizbornim aktivnostima za predsedničke izbore i glasanja njenog predstavnika za usvajanje konačnog izveštaja Republičke izborne komisije.

“Naravno da ćemo se čuti, mi smo prijatelji. Saopštenje sam pročitao, to je njegov stav. Stvari su potpuno jasne. Bili su predsednički izbori, bilo je glasanje u RIK-u, bilo je nekog određenog iskakanja u DSS-u, ali to je rešeno u okviru stranke”, rekao je Jovanović.

Dodao je da to što je “napravljena tema od nečega što uopšte nije tema”, govori o “stanju zemlje”.

“Dao sam nalog Marku Daniloviću  koji je glasao u skladu sa preporukom stranke, da nam da predloge kako se stvari mogu poboljšati, da ne budemo u situaciji da za svake naredne izbore sumnjamo u rezultat, da ne možemo da utvrdimo da li je bilo krađe ili ne”, rekao je Jovanović i dodao da u Srbiji treba da počne izgradnja institucija.