„Демократска странка Србије остварила је завидне резултате на локалним изборима у недељу, јер је у Косјерићу самостално освојила 9,6%, а у Оџацима и Врбасу у коалицији је освојила  8,1%, односно 11,4%. Захваљујем нашим људима на локалу и свим грађанима који су гласали за наше кандидате“ рекао је др Милош Јовановић на конференцији за новинаре у седишту ДСС-а.

Вршилац дужности председника Демократске странке Србије рекао је да се овим локалним изборима затвара један циклус у деловању странке.

„Руководство странке ће у наредном периоду бити посвећено организацији ванредне скупштине ДСС која ће бити одржана крајем маја 2017. године. Нови ДСС понудиће јасан програм и биће истинска алтернатива“, рекао је Јовановић.

Он је говорио и о Закону о војној неутралности који није стављен на дневни ред Народне скупштине.

„Демократска странка Србије војну неутралност у политички живот увела је 2007. године и сматрамо да је важно да Скупштина закон усвоји чиме би неутралност била подигнута на виши нормативни ниво. Занимљиво је да закон није добио подршку иако су за нама председнички избори током којих су готово сви кандидати говорили о значају војне неутралности. Жао ми је што декларативни консензус није доказан у пракси“ рекао је Јовановић и захвалио делу опозиционих посланика који су подржали предлог ДСС.

Коментаришући изјаве Јониза Муслиуа о уједињену свих Албанаца он је рекао да оне сводоче колико смо ниско пали.

„Одбрану државе смо подредили ваздушастим циљевима попут уласка Србије у Европску унију, а од тога ни грађани ни држава немају никакву корист“ рекао је Јовановић.

На питање да ли ће одборници ДСС-а помоћи СНС-у у Косјерићу да формирају власт, Јовановић је рекао да ДСС “не помаже никоме нигде” и да ће коначну одлуку о томе дати општински одобор ДСС-а из Косјерића.

“Принцип странке је да на локалном нивоу одлучују општински и градски одбори. У Којсерићу је прилично отворена ствар. Има комуникације свих странака са свима. Мислим да су људи из Демократске странке били на вези са људима из ДСС-а”, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да “није стигао” да разговара са лидером Државотворног покрета Србије Слободаном Самарџићем који је саопштио да ће обуставити своје деловање у оквиру ДСС-а због држања ДСС-а у предизборним активностима за председничке изборе и гласања њеног представника за усвајање коначног извештаја Републичке изборне комисије.

“Наравно да ћемо се чути, ми смо пријатељи. Саопштење сам прочитао, то је његов став. Ствари су потпуно јасне. Били су председнички избори, било је гласање у РИК-у, било је неког одређеног искакања у ДСС-у, али то је решено у оквиру странке”, рекао је Јовановић.

Додао је да то што је “направљена тема од нечега што уопште није тема”, говори о “стању земље”.

“Дао сам налог Марку Даниловићу  који је гласао у складу са препоруком странке, да нам да предлоге како се ствари могу побољшати, да не будемо у ситуацији да за сваке наредне изборе сумњамо у резултат, да не можемо да утврдимо да ли је било крађе или не”, рекао је Јовановић и додао да у Србији треба да почне изградња институција.