Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да ће он бити носилац листе уколико ДСС изађе самостално на београдске изборе, али да треба размишљати и о јачању коалиција по “политичкој сродности” странака.

Јовановић је агенцији Бета рекао да ДСС има “одличне нове, младе и квалитетне људе” који би могли да раде у интересу Београђана и да би он био носилац те листе, ако тако одлуче страначки органи.

Ако би се избори одвијали у нормалним политичким условима, ДСС би сигурно изашла сама, али пошто није тако, и пошто политичке околности, како је рекао, “нису чисте” јер постоји могућност истовременог одржавања ванредних парламентарних избора, као и због покретања питања Косова, ипак је “већа шанса” да ДСС буде у савезништвуу с неким “сродним политичким опцијама”.

“Две ствари могу да промене природу београдског изборног процеса: косовски процес, односно предаја Косова која је у току, давање столице Косову у УН, ако Србија нечим другим буде задовољна како је најавио (председник Србије Александар) Вучић, и због могућности ванредних парламентарних избора. У том случају смо отворени за коалиције”, рекао је лидер ДСС-а.

Објаснио је да треба размишљати о јачању коалиција по “политичкој сродности” странака, што су за ДСС “Двери” и “Здрава Србија” Милана Стаматовића.

“Милан Стаматовић и Бошко Обрадовић знају мој став о београдским изборима и, ако се настави процес који је у току по питању Косова и Метохије, мислим да би то било крајње одговорно да сарађујемо. Знају мој став, не знам колико слуха имају за њега, а мој став је сарадња с њима јер су то људи који размилшљају о очувању територијалне целовитости Србије”, казао је Јовановић.

Договор опозиције о изборним и медијским условима

Он је рекао да би о изборним и медијским условима требало да се договоре и да се за њих боре све опозиционе странке, те да је зато и иницирао састанак опозиције на који се, међутим, све нису одазвале.

“Ми смо покренули разговоре јер Синиша Мали у ‘Београдској хроници’ разговара једном недељно с Београђанима што је злоупотреба РТС-а. То је био повод за окупљане, и колико год колона да буде на изборима, ваљда је битно да се пре тога изборимо за изборне услове и омогућимо да грађани чују шта су наши планови и идеја за главни град”, рекао је Јовановић.

Упитам због чега се Демократска странка, Доста је било, Покрет слободних грађана и Социјалдемократска странка нису одазвали његовом позиву на састанак, казао је да ће ПСГ на неки од наредних састанака сигурно доћи, а да је само у новинама видео образложење ДЈБ – да је разлог коалиција ДСС-а са СНС у београдској општини Врачар.

“Потребно је да се заједно изборимо да РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије) ради свој посао, да се поштују закони, да нема злоупотребе и да буде боља контрола на сам дан избора, а што се тиче Врачара увек смо остављали слободу одборницима да самостално одлучују да ли ће ући у неку постизборну власт или не”, казао је Јовановић.

ДСС је “чиста опозиција”

Он је навео да је ДСС “чиста опозиција” што показује тиме што је садашњи заменик градоначелника Београда Андреј Младеновић “практично избачен из ДСС-а” због коалиције са СНС.

Опозиционо деловање ДСС-а показује и политика која се, како је оценио, “доста разликује” од оне за коју се залаже власт, али и неке опозиционе странке у односу на Косово и ЕУ.

Упитан да ли би за ДСС било прихватљиво уплитање Русије у дијалог Београда и Приштине у Бриселу који Вучић најављује уколико се на инсистирање Приштине у тај дијалог укључе САД, он је казао да је прихватљиво, али да су наводи Вучићеви о томе “врло чудни”.

“Морамо се вратити на корен проблема. Питање Косова је из УН пребачено на Европску унију. Власти од 2008. године су у то укључиле ЕУ, а СНС је наставила и није радила ништа да то промени. Речи Вучића делују у најмању руку чудно, јер је могао да то промени или да бар покуша, али није ни покушао, и још је потписао Бриселски споразум”, рекао је Јовановић.

Он је додао да Вучић “прича да ЕУ нема алтернативу” и да ће “увести Србију у ЕУ”, што “аутоматски значи да се Србија одрекне Косова и да дозволи да Косово уђе у УН – то је евидентно”.

Вучићу Русија треба због гласача

Јовановић је оценио да Вучићу Русија “треба само због гласачког тела” и да ће Русија прихватити све о чему се договоре Београд и Приштина, што су рекли и председник Владимир Путин и други званичници Москве.

“Вучић има те варијације на тему да успе да покрије скоро цео спектар бирачког тела у Србији. Јако му је битно да га његови бирачи перцепирају као патриотског политичара и за то често користи Русију. Ми суштински у ствари уопште не седимо на две столице, него на једној западној коју је Србија изабрала паролом да ЕУ нема алтернативу, и стратешком одлуком да уђемо у ЕУ”, сматра лидер ДСС.

Додао је да Русија нема проблема да прихвати све што Србија прхвати, макар Србија прихватила и сецисију Косова.

“Шта више Русији ће тако нешто олакшати позицију око Крима. Русија нити хоће нити треба да брани нашу територијалну целовотост уместо нас. То ми треба да радимо”, истакао је Јовановић и додао да је за Русију много важније да Србија остане војно неутрална.

Н1