Вршилац дужности председника Демократске странке Србије др Милош Јовановић изјавио је данас да представници те странке у Републичкој изборној комисији за сада не могу гласати ни за ни против проглашења резултата председничких избора.

“Најлакше је дићи руку и гласати против проглашења резултата. Једино што сматрам да за такав преседан треба да постоје чврсти разлози. Ти чврсти разлози су се наизглед појављивали у наводима људи из штаба Саше Јанковића о изборној крађи, па се испоставило да она није утврђена”, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, озбиљна изборна крађа и нерегуларности које би довеле до промене резултата, били би разлог да се не прогласе резултати, али за сада таквих доказа нема.

Он је навео да РИК није политичко тело, већ тело које се стара о исправности изборног процеса и да до сада “нико није констатовао нерегуларности већих размера које би утицале на коначан исход избора”.

На питање да ли ће посланици ДСС учествовати у раду Скупштине Србије Јовановић је рекао да је идеја да се присуствује почетку седнице 19. априла и да од тога како ће изгледати амбијент у парламенту зависи и учешће и ангажман посланика те странке.

Јовановић је рекао да му је мука од етикетирања “ко је опозиција, а ко није” и додао да се то не доказује “играњем са институцијама” већ политичком платформом.

“Не постоји сертификационо тело у Србији које лупа печате ко је опозиција, а ко не”, навео је он.

Говорећи о протестима у Србији Јовановић је рекао да разуме незадовољство младих у Србији и да је чињеница да многи размишљају о одласку из земље, али да су захтеви који се износе “флуидни”.