Председник ДСС Милош Јовановић изјавио је да та странка подржава најављене подстицајне мере за подршку рађању, али је нагласио да оне нису довољне и да долазе касно. Јовановић понавља да би предаја Косова и Метохије отворила многе проблеме у региону, попут “џемпера који се пара”.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће од 1. јануара на снагу ступити нове мере за подршку рађању, јер ако се остваре негативне демографске прогнозе до 2060. “нећемо имати ни државу, ни народ”. Решење косовског чвора је, како каже, кључно, јер људи морају да верују у мир да би остали у Србији и ставарали породицу.

“Добро су се сетили да уведе подстицајне мере након шест година на власти. Међутим, оне нису довољне и сувише касно крећу. Ми подржавамо те мере, али су оне апсолутно недовољне и решавају само део проблема”, рекао је Јовановић у Новом дану.

Додаје да “новац јесте добра мера, али да он долази на крају”.

“Имате проблем са исељавањем, махом младих људи, који су, ако није грубо рећи, репродуктивни потенцијал који одлази из земље, али и потенцијал за привредни раст. Новац јесте добра мера, али није довољна, новац не решава све. Неуређеност у земљи је такође велики проблем”, нагласио је Јовановић.

Додаје да за боље услове за живот и рађање треба решити питање корупције, запошљавања, здравства.

“Да се правосуђе доведе у ред…Сви желимо да живимо у уређеној држави…То ће учинити да људи и живе и рађају овде”, каже лидер ДСС-а.

Србија нема пријатеље, само интересе

Јовановић је у суботу на седници Главног одбора ДСС изјавио да би предаја Косова и Метохије дестабилизовала цео регион за наредних 50 година и да би у том случају одмах било отворено и питање Рашке области.

“Питање Косова није само питање идентитета, проблем је и геополитичке природе. Ако га предамо, отвара се питање велике Албаније, отвара се питање Македоније, БиХ, отвара се и питање унутрасње геополитике, чули смо Угљанин када је рекао да би волео да Санџак добије статус аутономне покрајине”, каже Јовановић.

Према његовим речима, историјско искуство нам говори да свака предаја изазива нове кризе, а не стабилност.

“Ја то описујем као џемпер који се пара – па ће се или распарати до краја или ће неко ухватити тај конац и задржати га од парања”, додао је.

Јовановић каже да је “замрзнути конфликт” тренутно најбоље решење за Косово.

“Замрзнути конфликт није идеално решење, али је тренутно најбоље. Статус замрзнутог конфликта има Кипар, источни Јерусалим”, каже Јовановић.

“Ако се преда Косово, шта ће даље доћи на ред? Не бих да живим у нестабилности, не желим да моји синови ратују у будућности…Хоћу да се бавим изградњом Србије, институцијама, медијском сликом. И ја као грађанин ове земље и моја странка, а не да се бавимо великом Албанијом, Рашком области и ратовима”, рекао је лидер ДСС.

Изјаве председника Србије Александра Вучића по том питању види као “контрадикторне”.

“Мислим да ће се Вучић ‘преиграти’, већ се ‘преиграо’, његове изјаве су непримерене и контрадикторне…Он каже како га лажу пет година, а онда говори како је Србија поштованија у свету сада него икада. Па ако вас неко уважава, како је могуће да вас лаже?”, упитао је Јовановић.

Према његовим речима, наставља се “превара и Косово и Европа”.

“Цена ће, плашим се, бити висока. Ево га сада Вучић пребацује то питање на референдум? Ајде нек изађе у јавност с тим компромисним решењем, па да видимо ли је то добро…Ја не верујем”, додао је Јовановић.

Укрупњавање опозиције

Лидер ДСС каже и да је та странка на београдским изборима није постигла задовољавајући резултат.

“Одговорност је на мени, очекували смо нешто више, али 1,12 посто није задовољавајући резултат. Јуче сам добио поверењена Главном одбору да и даље водим странку. Нисам желео да дајем оставку, јер сам тек преузео странку. Изашли смо сами, имали смо више циљеве”, каже Јовановић.

Он додаје да ће странка наставити да јача своје капацитете.

“Нема магичног штапића, потребно је кадровско јачање и надам се да ћу ускоро моћи да објавим нова имена. Наставићемо да дижемо одборе тамо где их немамо и да јачамо оне које већ имамо”, каже лидер ДСС-а.

Према његовим речима, београдски избори су показали да “нико не може сам”.

“Ови избори су показали да нико не може сам, да је раздробљена опозиција, скоро и да не постоји. Ђилас је видим покренуо неку иницијативу, колико је то озбиљно, видећемо”, оценио је Јовановић и нагласио да “све води ка неком укрупњавању опозиције”.

О томе д али ће они бити расположени за сарадњу са опозиционим партијама, Јовановић каже да “зависи како ће се ситуација одвијати”.

“По нама је проблем што је све постало политиканство, не зна се ко шта хоће и ко шта заступа”, каже Јовановић.

Додаје да би изборни систем коначно требало да се промени и да ту подржава Расима Љајића, који је рекао да ће његова странка покренути иницијативу за промену изборног закона.

“Већински систем треба увести и то урадити што пре, другачије не може. Све су земље које су имале овакав проблем, лечиле то тиме што су мењали изборни систем”, рекао је Јовановић.

ЦЕО СНИМАК ГОСТОВАЊА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА СЛЕДОЈ АДРЕСИ: http://rs.n1info.com/a372585/Vesti/Jovanovic-Mere-podrske-radjanju-nisu-dovoljne-i-stizu-kasno.html