Demokratska stranka Srbije svesna je grešaka koje je pravila u proteklom periodu i trudće se da sa novim ljudima koji se nalaze na njenom čelu, kao i na čelu gradskih i opštinskih odbora izgradi novu infrastrukturu koja bi u skorijoj budućnosti mogla da učestvuje u smeni vlasti i vraćanja srpske politike u okvire nacionalnih, a ne internacionalnih interesa, rekao je prilikom posete mitrovačkom odboru DSS-a prvi čovek ove stranke Miloš Jovanović.

On je naglasio i to da je „novi DSS“ spreman da sarađuje sa svim onim partijama, pokretima i pojedincima koji su u opoziciji vladajućem režimu, ali pod uslovom da u fokusu svoje politike imaju srpske nacionalne interese.

Mi nismo vlast i nećemo biti dokle se vodi ova, po Srbiju, ubitačna politika. Sa druge strane,  potrebno je znati ne samo protiv koga smo, već i za šta se borimo. U našem slučaju to je neutralna Srbija, sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu jasno definisanom u Ustavu Republike Srbije, rekao je Jovanović.

Objašnjavajući trenutnu poziciju u kojoj se DSS nalazi, Jovanović je istakao da je vreme cepanja prošlo i da su u stranci koja je odigrala suštinsku ulogu u petooktobarskim promenama ostali ljudi „odani nacionalnoj i demokratskoj ideji“.

Mi jesmo demokratska stranka, ali smo pre svega nacionalna jer smatramo da je istinska demokratija moguća samo ako smo slobodan narod, odnosno ako imamo mogućnost da ostvarimo nacionalne interese i da svoje političke i društvene institucije organizujemo u skladu sa nacionalnom pameti i iskustvom. Trenutno DSS vode mladi i obrazovani ljudi, a podršku nam daju stari borci za istinsku demokratiju u slobodnoj Srbiji. Mi svoj put imamo, staza je davno trasirana i na generaciji smene je samo da taj put isprati na valjan način do kraja, naglasio je Jovanović.

U stvaranju „novog DSS-a“, rukovodstvo stranke, kako je rečeno, rukovodiće se ideološkim ukorenjenjem budućih članova, kao i edukovanjem postojećih kako bi se „sačuvali“ od pojedinaca i grupa koji su, nastojeći da ostvare sopstvene interese, „zaboravili zbog čega su pristupili DSS-u“.

Sremske novine