Boško Obradović je nastupajući u medijima i zalažući se za nepriznavanje izbornih rezultata izneo niz tvrdnji koje ne odgovaraju činjeničnom stanju i kojima se javnost dovodi u zabludu.

Prva i najvažnija netačna tvrdnja tiče se ideje da se predsednički izbori mogu ponovo raspisati u slučaju da većina članova Republičke izborne komisije glasa protiv proglašenja konačnih rezultata.

RIK je po slovu zakona dužan da utvrdi izborne rezultate, a ako to ne uradi, u krajnjoj instanci će to morati da učini Upravni sud. Utoliko poziv na „obaranje” izbornih rezultata predstavlja najobičniju dimnu zavesu, jer se rezultati, u odsustvu dokaza o izbornoj krađi, pravno svakako moraju utvrditi.

Druga sporna tvrdnja odnosi se na ideju bojkota izbora za koju se niko od predsedničkih kandidata nikada nije zalagao, a naročito ne Boško Obradović koji je svoju kandidaturu objavio u septembru prošle godine, pola godine pre njihovog raspisivanja i mesecima pre bilo kog drugog kandidata, iako smo svi znali da izbori neće proteći u jednakim uslovima, kako u pogledu medijske zastupljenosti tako i u pogledu finansijske moći različitih kandidata. Ideju o bojkotu izbora izneo je jedino DSS, istina u kontestu mogućeg održavanja i vanrednih parlamentarnih izbora, ali na nju niko iz redova opozicije tada nije reagovao. Svi smo dakle prihvatili da trčimo trku u uslovima za koje smo znali da neće biti pošteni. Kritikovati te uslove po završetku trke u najmanju je ruku licemerno.

Podneti poraz nije uvek lako, ali smatramo da i u njemu treba ostati dostojanstven i principijelan. Nezadovoljstvo postignutim rezultatima ne može biti razlog neodgovornog ponašanja, a još manje daje pravo da se etiketiraju drugi politički akteri. U tom smislu najenergičnije odbacujemo besmislenu tezu da se samo pravljenjem presedana prilikom glasanja u RIK-u i učestvovanjem u politikantskim igrarijama dokazuje opozicioni status. Mišljenja smo da opšte stanje u zemlji ipak zahteva ozbiljnije, promišljenije i odgovornije političko delovanje od poziva koji je Boško Obradović uputio ostatku opozicije.

DSS ostaje apsolutno otvoren za saradnju sa svim strankama koje se istinski zalažu za promenu politike koju vodi Aleksandar Vučić, kao što je otvoren za saradnju sa celokupnom opozicijom u borbi za poštene izborne uslove.

Miloš Jovanović, V.D. predsednika DSS