Бошко Обрадовић је наступајући у медијима и залажући се за непризнавање изборних резултата изнео низ тврдњи које не одговарају чињеничном стању и којима се јавност доводи у заблуду.

Прва и најважнија нетачна тврдња тиче се идеје да се председнички избори могу поново расписати у случају да већина чланова Републичке изборне комисије гласа против проглашења коначних резултата.

РИК је по слову закона дужан да утврди изборне резултате, а ако то не уради, у крајњој инстанци ће то морати да учини Управни суд. Утолико позив на „обарање” изборних резултата представља најобичнију димну завесу, јер се резултати, у одсуству доказа о изборној крађи, правно свакако морају утврдити.

Друга спорна тврдња односи се на идеју бојкота избора за коју се нико од председничких кандидата никада није залагао, а нарочито не Бошко Обрадовић који је своју кандидатуру објавио у септембру прошле године, пола године пре њиховог расписивања и месецима пре било ког другог кандидата, иако смо сви знали да избори неће протећи у једнаким условима, како у погледу медијске заступљености тако и у погледу финансијске моћи различитих кандидата. Идеју о бојкоту избора изнео је једино ДСС, истина у контесту могућег одржавања и ванредних парламентарних избора, али на њу нико из редова опозиције тада није реаговао. Сви смо дакле прихватили да трчимо трку у условима за које смо знали да неће бити поштени. Критиковати те услове по завршетку трке у најмању је руку лицемерно.

Поднети пораз није увек лако, али сматрамо да и у њему треба остати достојанствен и принципијелан. Незадовољство постигнутим резултатима не може бити разлог неодговорног понашања, а још мање даје право да се етикетирају други политички актери. У том смислу најенергичније одбацујемо бесмислену тезу да се само прављењем преседана приликом гласања у РИК-у и учествовањем у политикантским играријама доказује опозициони статус. Мишљења смо да опште стање у земљи ипак захтева озбиљније, промишљеније и одговорније политичко деловање од позива који је Бошко Обрадовић упутио остатку опозиције.

ДСС остаје апсолутно отворен за сарадњу са свим странкама које се истински залажу за промену политике коју води Александар Вучић, као што је отворен за сарадњу са целокупном опозицијом у борби за поштене изборне услове.

Милош Јовановић, В.Д. председника ДСС