Стерилни, неистинити и у суштини политикантски наводи госпође Јоксимовић, којима одбацује захтев ДСС за озбиљну расправу о ЕУ и последицама европског пута Србије, заправо показују колико је она Србији потребна. Да ли став госпође Јоксимовић да “питање КиМ не олакшава позицију ни наше земље, ни нашег народа на КиМ, али не због ‘Брисела’, већ због сложених међународних односа” указује да постоји неразумевање између министарке и председника Републике који је и сам изјавио да је “у процесу евроинтеграција кључно Косово”?

Могу да разумем да министаркина свежа љубав према ЕУ чини да према том питању нема потребну објективност. Могу да разумем и да се у одсуству истинске политичке визије садашња власт, баш као и претходна, руководи изреком “куд сви Турци, ту и мали Мујо”. Уверен сам међутим да ће такав приступ, заправо таква “лакоћа вођења политике” имати за нашу државу и за наше грађане погубне последице.

Наивно је и неинтелигентно сматрати да ћемо Србију уредити и унапредити пуким преписивањем иностраних правних норми. Попут куповине дипломе, која је у нашем друштву узела маха претходних година, такав приступ био би исувише једноставан да би могао да произведе озбиљан резултат. Због тога државна политика не може и не сме почивати на таквој, ситној, “амбицији”.