Комеморација ратног злочина који је почињен у Сребреници 1995. године до сада је искључиво служила да се српском народу наметне одгoворност за непостојећи геноцид, афирмише једнострано виђење распада бивше југословенске државе и ојача кохезија и идентитет муслимана у БиХ. Утолико издвајање и обележавање овог догађаја неће и не може допринети помирењу у региону јер се истинско помирење може градити само на историјској истини.

А истина гласи да Србија није одговорна за распад бивше Југославије и да је српски народ највећа жртва југословенске кризе. Истина такође гласи да су над Србима извршени стравични злочини у Подрињу током ратних година. Коначно, истина гласи да злочин геноцида није почињен ни у Срeбреници, нити било где у БиХ.

Истинско помирење народа у овим крајевима исувише је важно да бисмо се њиме играли као што то чинимо данас и као што смо то радили претходних година. Уместо помирења, ми, одустајући од истине, само стварамо његов привид чиме осуђујемо нашу децу на понављање трагичне историје. Из тог разлога много је важније стално подсећати на историјску истину и о њој расправљати него олако прихватати и учествовати у туђим представама.