Изјава председника Србије након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију да је “Косово кључно питање на путу ка ЕУ” указује да је у Србији првенствено потребно отворити расправу о Европској унији. Демократска странка Србије близу 10 година истиче да је одрицање од Косова и Метохије услов приближавања ЕУ, али су све власти од 2008. године та упозорења игнорисалe и суштински лагале грађане Србије уз паролу “и Косово и ЕУ”.

Јасно је да потписивање правно обавезујућег споразума и признавање независности Косова није једини услов уласка у ЕУ, већ је то и промена политике према Русији, о чему сведочи и изјава председника Србије да је “друго кључно питање однос према Русији”. Србија је, у складу са поглављима 29, 30 и 31, дужна да усклади царинску, економску и спољну политику са ЕУ што у пракси значи увођење санкција Русији и прекид Споразума о слободној трговини.

Без обзира на чињеницу да се протоком времена потврђује да је ДСС била у праву не желимо да ликујемо већ да утичемо на промену погрешне и неодговорне политике. Позивамо све политичке актере да се изјасне о овим условима ЕУ уверени да је дошао последњи час да Србија изађе из зачараног круга европских интеграција и посвети се уређивању сопственог друштва ослобођена бриселског туторства.