Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је прича о уласку сецесионистичког Косова у Интерпол “логична последица српске политике од 2008. године”.

“То је започето 2008. реконфигурацијом УНМИК-а, довођењем ЕУЛЕКС-а, техничким споразумима. Од 2012. године се само интензивирао процес на неки начин предаје Косова И Метохије кроз Бриселски споразум”, рекао је Јовановић гостујући на БН телевизији.

Председник ДСС-а је казао да је идеја о Косову у Интеполу део процеса “када је тадашња власт 2008. што је наставила власт СНС, одлучила да Европа нема алтернативу И да ‘не треба љутити наше западне пријатеље’”.

“То су све најјефтиније флоскуле. Када се тако понашате, онда наравно да са друге стране траје процес јачања сецесионистичке творевине”, додао је Јовановић.

Према његовим речима у српској политици се дешавају контрадикторне ствари, јер, како каже, “имате Ивицу Дацица који се бори за повлачење признања које су начиниле неке државе, и који каже понекад да време ради за нас, а имате неке друге људе на власти који трче да реше што пре говорећи да време не ради за нас”.

Он је поновио став ДСС да не треба журити са решењем када околности нису повољне по нас.

“Зато ми инсистирамо на замрзнутом конфликту, то јест одлагању питања статуса када за нас још нису довољно повољне међународне околности”, закључио је Милош Јовановић.