Посланица ДС-а Гордана Чомић и председник ДСС-а Милош Јовановић изјавили су у Дану уживо ТВ Н1 да одзив њихових странака на позив председника Вучића на дијалог о Косову, зависи од тога какав ће формат тог дијалога бити. Чомић сматра да се дијалог мора водити у Скупштини, док Јовановић каже да истовремено треба отворити расправу о ЕУ интеграцијама.

Милош Јовановић рекао је да Демократска странка Србије начелно не одбија позив на дијалог о Косову, али да такође сматрају да је формат тих разговора битан.

“Не пада нам на памет да будемо у сали са 500 људи где се неће чути ништа”, рекао је Јовановић и додао да за ДСС тај разговор не мора нужно да се води у Скупштини, већ да мора да укључи и друге институције попут Српске православне цркве и Српске академије наука и уметности.

Сматра и да Скупштина није најбоље место за дијалог о Косову јер је однос снага у парламенту, према његовој оцени, резултат лажи која последњих 10 година постоји у јавности, а то је да су европске интеграција и Косово одвојени процеси.

“Пуноправно чланство (у ЕУ) значи одрицање од Косова. Ми можемо да причамо само како да очувамо Косово и Метохију у Србији. Истовремено мислим да је прави тренутак да се карте ставе на сто и покрене дијалог о евроинтеграцијама. Ми никада нисмо имали озбиљну расправо о ЕУ”, подсећа он.

Јовановић каже и да је одбијање појединих опозиционих странака да се одазову позиву на дијалог о Косову такође бежање од одговорности, јер би већина тих странака, према његовим речима, могла само да се сложи са ставом Александра Вучића о Косову, “што би за њих било незгодно”.

Истиче и да се ДСС залаже за исте ствари као које помињу остале странке опозиције – модернизацију и владавину права, али истиче да је њихов став да за то Србији није потребна ЕУ. Пуко преписивање туђих закона и “лажна диплома” неће променити Србију као што није променило ни Бугарску, истакао је председник ДСС-а.

Н1