Синоћ је у просторијама Нове српске демократије обележено 20 година од потписивања Декларације са Демократском странком Србије о програмском и коалиционом повезивању. Декларација су 16. јула 1997. године потписали у име ДСС-а др Војислав Коштуница и у име Нaродне странке др Божидар Бојовић.

Јубилеју су поред представника НСД-а на челу са предсеником Андријом Мандићем присуствовали и председник ДСС-а Милош Јовановић и његов сарадник Александар Поповић, министар у влади Војислава Коштунице.

„20 година је прошло од потписивања Декларације, и не би могли да кажемо да је све на боље кренуло,“ напоменуо је председник ДСС-а Милош Јовановић.

„Није кренуло на боље за српске земље и српски народ – Косово и Метохија, Црна Гора, Бања Лука опстаје колико- толико,“ подсетио је он и истакао:

„Огромна нас борба чека. Из ДСС-а ћете увек имати подршку. Верујем да ДСС има велике шансе да значајно утиче на политику Србије. Радићемо на консолидацији странке и консолидацији Србије јер без матице, без снажног Београда, без снажне подршке из Београда нико неће моћи да направи неки велики резлутат. Београд је тај који мора да даје сву подршку: да би српско питање решили на најбољи могући начин, да би српски народ опстао, са својом ћирилицом, идентитеом, косовским заветом. Велика је борба пред нама.

Јовановић је истакао да је сарадња са Новом српском демократијом „братство које високо ценимо“.

„Ми смо пре 20 година као политичка организација која се тада звала Народна странка и на чијем челу био проф. Божидар Бојовић потписали Декларацију о сарадњи са ДСС-ом. До данашњег дана имамо веома добру сарадњу о оним основним питањима које значе очување нашег националног идентитета, српског језика, заштите СПЦ и бриге о српском народу на којем год простору да он живи,“ казао је председник НСД-а Андрија Мандић.

„Наш је национални задатак да одговоримо, да се сачувамо, да се заштитимо и да будемо заједно. Стара завјетна мисао српског народа – да сви Срби буду под једним државним кровом није ни данас изгубила на значају. Надам да ћемо успјети да заједнички радимо како су радили наши велики преци и она чувена и најбоља генерација с почетка 20. вијека која је успјела да све српске просторе стави под један државни кров.“

ИН4С