Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је у Новом дану Н1 да би расписивање ванредних парламентарних избора био скандал.

“Интуитивно мислим да их неће бити јер не знам како то може да се оправда. Ако их распишу треба да буду кажњени на њима. Не могу да се праве избори кад се некоме ћефне, ко год тај човек био”, рекао је Јовановић.

Кад је реч о београдским изборима, Јовановић каже да ДСС ради озбиљно на програму који ће ускоро бити представљен.

Говорећи о програму ДСС за београдске изборе, Јовановић каже да је базиран на три тачке.

Пре свега сматра да градским општинама треба вратити део надлежности, као и да се поспеши директна демократија у управљању градом – постоји могућност референдума али се не употребљава, треба политику приближити грађанима.

Такође наводи да је Београд загушен у урбанистичком, саобраћајном и еколошком смислу и да је један од планова ДСС да се поспеши јавни градски превоз.

Јовановић сматра да је било странака којима је одговарало да ДСС нестане и да се водила прљава кампања против странке на чијем је челу. Он је оценио да предизборне комбинаторике које се појављују у медијима понекад личе на шпанску серију.

“Комуникација постоји, али не учествујемо са великим ентузијазмом у тим разговорима. Усредсређени смо на себе”, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, да су “нормални услови” ДСС би без проблема изашао сам, али с обзиром да ситуација није таква оцењује да не би било неодговорно размишљати о некој врсти окупљања опозиције.

Он додаје да Двери и Милан Стаматовић остају политички партнери ДСС по политичкој сродности.

“Цела српска политичка сцена, а ту је власт првенствено крива, се свела на полубућкурише где свако може са сваким. Нико не износи визију Београда већ се прича о броју колона, што није бесмислено, али није ни суштина”, оценио је он.

Говорећи о позиву Двери на заједничку борбу за слободне изборе, Јовановић каже да је ДСС спреман да разговара о томе.

“То је главно питање пре избора и коалиција. Већ сам одговорио Дверима, не знам да ли су сви захтеви које су навели реални, али спремни смо за разговор. Такође треба одлучити шта се ради ако захтеви ако не буду прихваћени, да ли се иде на бојкот избора”, каже он.

Према његовом мишљењу, звање ОЕБС-а је признање да смо неспособни да се са неким проблемима сами изборимо.

“Мислим да често политиканство и сујете надјачају. Не треба нам ОЕБС да би утврдили услове. Борба за превласт у опозицији је смешна због ситуације у којој се она налази. ДСС нема проблем са сујетом, ми смо реални и не говоримо да смо предводници опозиције”, рекао је он.

N1