Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је данас да је најава председника Србије Александра Вучића о отварању друштвеног дијалога о Косову и Метохији, добра прилика да се отвори и дијалог о ЕУ интеграцијама јер су, како је навео, та два процеса повезана.

Јовановић је агенцији Бета рекао да ће се ДСС одазвати позиву на дијалог због важности теме, али је додао да дијалог за ту странку долази у обзир само ако ће се разговарати о стратегији очувања Косова и Метохије у саставу Србије, “па макар она подразумевала дужи историјски период”.

“Дијалог може да се води само о томе како на најбољи начин штитити територију Србије у коју спадају и Косово и Метохија. Треба изнети елементарне истине да не треба журити са коначним решењем, то је мегаломанска амбиција. Такви сукоби се решавају деценијама”, казао је Јовановић.

По његовим речима, најлогичније и најоперативније је да дијалог личи на консултације у којима би политички, али и друштвени актери попут Српске православне цркве и САНУ, изнели ставове о Косову и Метохији и “сучелили мишљења ако је потребно”.

“Србија треба да јача јер сада није у позицији да задовољи све своје националне интересе. Треба обезбедити несметан живот Србима на Космету, економски просперитет, а то се не може постићи тако што ће се давати додатни легитимитет сецесионистичким институцијама у Приштини. То је узак али једини пут, све остало је шарена лажа”, казао је лидер ДСС-а.