„Схватање Европске уније почива на фундаменталној грешци, а то је да ће нам неко споља уредити државу. Исто је и са страним инвестицијама, које су добро дошле, али не може се искључиво на њима оснивати економски разво. Страни инвеститор није ту да помогне и подигне земљу већ да направи профит. Време је да схватимо да наша судбина зависи од нас“ рекао је председник Демократске странке Србије Милош Јовановић у емисији Радио Београда „Речено и прећутано“.

Јовановић је истакао да пуноправно чланство у ЕУ не треба да буде приоритет Србије.

“У европским земљама се полако буде и буне против „цивилизацијских тековина“, попут истополних бракова. Сама Европска унија није бедем против дивље неолибералне економије већ је она „тројански коњ“ неолибералног система где нема социјалне Европе, све је и направљено због слободног протока људи,робе и капитала. Са једне стране имате сепаратистичке процесе у неким земљама, а са друге стране имате шарену лажу о европским интеграцијама, о мултикултурализму. Ми трчимо ка нечему што можда за десет година и неће постојати. Политичка елита, без обзира да ли је на власти или у опозицији, суштински ништа не зна о Европској унији и понаша се као слепи вођа из Домановићеве приповетке, не знајући где нас воде ни зашто нас воде“, истакао је Јовановић.

Говорећи о најави Александра Вучића да ће у септембру бити отворен дијалог о Косову и Метохији, Јовановић је рекао да ће Демократска странка Србије у разговорима учествовати.

„Каква ће бити платформа дијалога видећемо у септембру, ово је прилика да се отвори дијалог о Косову и Метохији и о, због тога што су процеси спојени, Европској унији и да се види шта као нација и као држава хоћемо. Не видим како опозиција, нарочито она која воли да мери ко је већа опозиција тренутној власти, може да стане на супротну страну власти у дијалогу када се, суштински, слаже са ставом СНС-а и коалиционих партнера по питању Косова и Метохије и Европске уније“, закључио је Милош Јовановић.