“Посланици Демократске странке Србије траже да Народна скупштина стави на дневни ред Предлог закона о војној неутралности Србије, који су посланици ДСС поднели почетком марта 2017. године. Предложеним законом дефинише се да је Република Србија војно неутрална држава и да као таква не може приступити ни једном војном савезу као чланица, прописује се сарадња са постојећим организацијама за колективну одбрану које није у супротности са војном неутралношћу Србије и регулише учествовање Војске Србије у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација. Основ за усвајање закона о војној неутралности, налази се у Уставу Србије и ослања се на резолуцију о војној неутралности, коју је парламент донео 2007. године” рекао је посланик  Дејан Шулкић на конференцији за новинаре у Народној скупштини.

Шулкић је рекао да очекује да предложени закон на дневни ред буде стављен на седници Народне скупштине која ће почети 21. априла.

“Ово је прилика и изазов посланицима власти и опозиције који се макар декларативно и макар у предизборној кампањи залажу за војну неутралност Србије да својим гласом потврде свој став о овом важном питању за Србију. Усвајањем закона власт би била спречена да неутралности одступи”, рекао је Шулкић.

Он је говорио и о гласању о коначним резултатима председничких избора које се очекује у Републичкој изборној комисији.

“Демократска странка Србије прва је истицала да услови у којима се одржавају избори нису фер. Међутим, сви председнички кандидати прихватили су учествовање под таквим условима и јасно је да гласање у РИК не може ништа да промени. Демократска странка Србије ослања се на закон и правно мишљење представника у РИК” рекао је Шулкић и поставио питање “да ли у оваквој политизацији деловања изборне комисије уопште има смисла и учествовати”.