“Данашњу акцију изводимо како би указали на једну у потпуности ненормалну и прилично пораћавајућу чињеницу – да ових безмало 10 година колико траје безалтернативни европски пут Србије у земљи нисмо организовали озбиљну јавну расправу о томе” рекао је Милош Јовановић током акције ДСС “Време је за јавну расправу о ЕУ”, одржане у Кнез Михаиловој улици.

“Нико још није поставио питање шта нам тај европски пут доноси, а шта нам, можда, односи и да ли је уопште добар за земљу. То показује озбиљно одсуство интелектуалне зрелости политичких, а донекле и медијских елита, једну врсту одсуства зрелости читавог друштва”, констатовао је председник Демократске странке Србије.

То је, како је нагласио, поражавајућа иињеница, а неморално је то што је Србија јединствен случај, “јер нема државе која је ишла ка ЕУ а да није организовала расправу да ли је то добро за њу”.

Према његовим речима, разлог више да се почне јавни дијалог јесте чињеница да се од Србије тражи да се одрекне дела своје територије, али и то што је ЕУ у озбиљној кризи. Како је додао, ЕУ се суочава са најдубљом кризом због захтева Каталоније за независношћу и подсетио да је Европа већ погођена мигрантском кризом, а пре тога и финансијском кризом.

Јовановић је зато позвао све политичке актере, и власт и опозицију, као и медије, да се коначно отвори та расправа, јер се сада почело “дискутовати о стварима које су скоро апсурдне – да ли је нешто наше наше”, а на то се своди унутрашњи дијалог о Косову.

Председник Политичког савета ДСС-а Милош Ковић рекао је да се ДСС залаже за озбиљан и рационалан дијалог о ЕУ, јер је тај пројекат “брод који тоне”.

“Каталонија је најозбиљнија криза Европске уније од њеног настанка. Шта значи када државе ЕУ третирају Шпанију на један начин, а бившу Југославију на потпуно други начин? Шта значи хапшење вођа сецесиониста у Шпанији, а шта значи храбрење и оружана подршка сецесионистима у Југославији и Албанцима на Косову и Метохији? Да ли то значи да грађане Србије третирају као људе другог реда упитао је Ковић и додао да “Европска унија све више постаје проширена Немачка”.

“Тражимо разумну и рационалну расправу о спољној политици Србије” закључио је Ковић.

На питање како коментарише интервју председника Србије Александра Вучића Инсајдеру Јовановић је одговорио да је он био “добро уигран”, што наводи на помисао да очигледно спрема ванредне парламентарне изборе, за које не постоји никакав разлог.

“Очигледно је био добро уигран интервју, исто као и неколико његових последњих интервјуа, беспрекорно изведених у смислу политичке комуникације.

Он је истакао да интервју није гледао јер “више не гледа Вучића, а кад би гледао морао би по цео дан да буде испред телевизора, пошто је он прилично често на екранима”, него је о томе шта је председник Србије причао прочитао у медијима и “чуо од колега које су испратиле интервју”.

Акцији су присуствовали потпредседник Предраг Марсенић, Драган Маршићанин, Александар Поповић, председник Градског одбора Велимир Гавриловић и други функционери странке.