“Današnju akciju izvodimo kako bi ukazali na jednu u potpunosti nenormalnu i prilično poraćavajuću činjenicu – da ovih bezmalo 10 godina koliko traje bezalternativni evropski put Srbije u zemlji nismo organizovali ozbiljnu javnu raspravu o tome” rekao je Miloš Jovanović tokom akcije DSS “Vreme je za javnu raspravu o EU”, održane u Knez Mihailovoj ulici.

“Niko još nije postavio pitanje šta nam taj evropski put donosi, a šta nam, možda, odnosi i da li je uopšte dobar za zemlju. To pokazuje ozbiljno odsustvo intelektualne zrelosti političkih, a donekle i medijskih elita, jednu vrstu odsustva zrelosti čitavog društva”, konstatovao je predsednik Demokratske stranke Srbije.

To je, kako je naglasio, poražavajuća iinjenica, a nemoralno je to što je Srbija jedinstven slučaj, “jer nema države koja je išla ka EU a da nije organizovala raspravu da li je to dobro za nju”.

Prema njegovim rečima, razlog više da se počne javni dijalog jeste činjenica da se od Srbije traži da se odrekne dela svoje teritorije, ali i to što je EU u ozbiljnoj krizi. Kako je dodao, EU se suočava sa najdubljom krizom zbog zahteva Katalonije za nezavisnošću i podsetio da je Evropa već pogođena migrantskom krizom, a pre toga i finansijskom krizom.

Jovanović je zato pozvao sve političke aktere, i vlast i opoziciju, kao i medije, da se konačno otvori ta rasprava, jer se sada počelo “diskutovati o stvarima koje su skoro apsurdne – da li je nešto naše naše”, a na to se svodi unutrašnji dijalog o Kosovu.

Predsednik Političkog saveta DSS-a Miloš Ković rekao je da se DSS zalaže za ozbiljan i racionalan dijalog o EU, jer je taj projekat “brod koji tone”.

“Katalonija je najozbiljnija kriza Evropske unije od njenog nastanka. Šta znači kada države EU tretiraju Španiju na jedan način, a bivšu Jugoslaviju na potpuno drugi način? Šta znači hapšenje vođa secesionista u Španiji, a šta znači hrabrenje i oružana podrška secesionistima u Jugoslaviji i Albancima na Kosovu i Metohiji? Da li to znači da građane Srbije tretiraju kao ljude drugog reda upitao je Ković i dodao da “Evropska unija sve više postaje proširena Nemačka”.

“Tražimo razumnu i racionalnu raspravu o spoljnoj politici Srbije” zaključio je Ković.

Na pitanje kako komentariše intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića Insajderu Jovanović je odgovorio da je on bio “dobro uigran”, što navodi na pomisao da očigledno sprema vanredne parlamentarne izbore, za koje ne postoji nikakav razlog.

“Očigledno je bio dobro uigran intervju, isto kao i nekoliko njegovih poslednjih intervjua, besprekorno izvedenih u smislu političke komunikacije.

On je istakao da intervju nije gledao jer “više ne gleda Vučića, a kad bi gledao morao bi po ceo dan da bude ispred televizora, pošto je on prilično često na ekranima”, nego je o tome šta je predsednik Srbije pričao pročitao u medijima i “čuo od kolega koje su ispratile intervju”.

Akciji su prisustvovali potpredsednik Predrag Marsenić, Dragan Maršićanin, Aleksandar Popović, predsednik Gradskog odbora Velimir Gavrilović i drugi funkcioneri stranke.