Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да ће изградња гондоле у Београду од Калемегдана до парка Ушће на Новом Београду “сасвим сигурно почети у 2018. години. Демократска странка Србије позива министра Љајића да одустане од овог пројекта јер је економски неисплатив и нарушава визуелни идентитет Калемегдана као главног историјског језгра Београда.

Уређивање простора и Калемегдана и његово повезивање са Ушћем треба да буде предмет озбиљне анализе која ће укључити стручну јавност. Да ли је стручна јавност била укључена у одлучивање и на основу које стручне процене је изградња гондоле најбоље решење за повезивање Калемегдана и Ушћа?

Уместо гондоле треба изградити пешачко-бициклистички мост који би повезивао две обале реке што представља боље решење које имају све веће метрополе у Европи. Пешачко- бициклистички мост неће имати скривених трошкова. Неће имати јавно предузеће које мора њим да управља, неће имати губитке и што је најважније биће потпуно бесплатан за наше грађане, због којих Београд првенствено и треба да се уређује.