Темељ програма Демократске странке Србије је „политички троугао“ који чине уређење државе, сарадња са Европском унијом али без пуноправног чланства и неодустајање од Косова и Метохије. Србија нема децу за нове ратове и зато не смемо предати Косово и Метохију, јер би то неминовно довело до сукоба у региону“, рекао је председник Демократске странке Србије Милош Јовановић на трибини „Куда иде Србија“ у Београду на којој су и представљени чланови Политичког савета ДСС-а.

Јовановић је истакао да српском политичком сценом влада безидејност и да ће један од циљева Политичког савета ДСС-а бити стратешко промишљање и отварање расправе о најважнијим државним питањима.

Милош Ковић, председник Политичког савета ДСС-а и ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, критиковао је политику према Косову и Метохији оценивиши да је „Бриселски споразум сигнал слабости и позив на распарчавање Србије“.

Говорећи о „унутрашњем дијалогу“ о Косову и Метохији Ковић је рекао да он треба да буде окончан референдумом. 

„Не може купљена политичка елита, којој грађани не верују, да доноси одлуке о питањима Косова и Метохије и Европске уније. Последњу реч треба да има народ на референдуму“, нагласио је Ковић.

Слободан Владушић, члан Политичког савета ДСС-а, писац и ванредни професор Филозофског факултета у Новом Саду истакао је да Србијом влада наталитетска катастрофа која је равна рату.

„Велики број људи одлази из Србије из економских разлога, али постоји и значајна психолошко-филозофска миграција при којој људи који би могли да живе у Србији ни случајно то више не желе“, упозорио је он.

Владушић је рекао да је тест озбиљне политике у Србији питање суверенитета, односно потребе да се у што већој мери надлежност из Брисела врати у Београду.

„Наравно потпуни сувернитет има ретко која земља, али потребно је враћати га, корак по корак. Такође, потребна је спремност да преузмемо све што је корисно и што одговара нашим интересима и властитом идентитету, али и неговати такмичарски дух и веровање да многе ствари можемо да урадимо и боље од других,“ закључио је Владушић.

Марко Маловић, сарадник Института економских наука говорећи о економској ситуацији у Србији рекао је да у Србији не постоји стратегија привредног развоја, већ идеологија привредног развоја која се заснива на страним улагањима и европским интергацијама.

„Ниједна земља у свету се није развила на страним инвестицијама, а посебно то неће моћи Србија у којој страни инвеститори претежно улажу у радно интензивне и технолошки инфериорне производе. Други елемент идеологије привредног развоја заснива се на веровању да ће европске интеграције омогућити развој. У процесу европских интергација треба „бранити“ оно што је окосница нашег привредног развоја, а не слепо слушати и преписивати њихове норме“ истакао је Маловић.

Политички савет Демократске странке Србије чине проф. др Милош Ковић, проф. др Слободан Владушић, проф. др Часлав Корпивица, проф. др Марко Маловић, проф. др Срђан Шљукић, др Владимир Ђурић, мр Жељко Будимир и др Милош Јовановић, а трибини су присуствовали сликар Милош Шобајић, писац Владимир Кецмановић, новинари Александар Апостоловски, Ђуро Билбија, Слободан Ерић, Батић Бачевић, Пеђа Васиљевић и Никола Врзић, као и чланови академске заједнице професор Синиша Атлагић, Борис Милосављевић и многи други.