Predsednica Vlade Ana Brnabić je pre mesec dana, 21.9.2017. godine, izjavila da za „kupovinu farmaceutske kompanije „Galenika“ ima mnogo zainteresovanih kupaca“ i da se „puno lobira u Vladi“. Time je potvrdila da je za Vladu Srbije lobiranje u postupcima privatizacije normalna pojava.

Istina, čiji je lobista ostvario cilj, otkrila se posle samo mesec dana. Za „Galeniku“ je dostavljena jedna jedina validna ponuda i to od luksemburške firme koja se ne bavi proizvodnjom lekova, u kojoj je 25 odsto vlasništva brazilske kompanije koja se farmacijom bavi, dok je tri četvrtine vlasništva ove firme nejasnog porekla.

Vlada Srbije je utvrdila restriktivne tenderske uslove, čime je eliminisala brojne potencijalne kupce koji se bave proizvodnjom lekova. Pri tome nerealno nisko je prikazala sopstvene prihode čime je spustila cenu „Galenike“, umanjila prihod budžeta Srbije i smanjila kvalitet socijalnog programa. Time je „Galenika“ prodata ispod cene izgradnje samo jednog njenog, najnovijeg i najsavremenijeg pogona.

Država je izgubila novac za račun kompanije sumnjive vlasničke strukture.

Ana Brnabić je dužna da objasni javnosti Srbije zašto su tenderskim uslovima rasterani „mnogi zainteresovani kupci“ koje je pominjala. Takođe je dužna da kaže koji je ministar, ako to već nije ona sama, imao odlučujuću ulogu u ovoj sumnjivoj privatizaciji.