Demokratska stranka Srbije predlaže Vladi Srbije da u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama hitno proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše na celokupnom području Republike Srbije.

Vlada treba da uvaži realnost da su suša i tropske temperature već prouzrokovale ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima i državi jer su ozbiljno ugrozile rod kukuruza, šećerne repe, soje, a da nije pošteđeno ni voćarstvo. Potrebno je da Vlada donese uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći poljoprivrednim domaćinstvima pogođenim sušom kojim bi se makar delimično nadoknadili pretrpljeni gubici, a poljoprivrednicima pomoglo da od jeseni zasnuju novu proizvodnju regresiranjem jesenje setve: semena, đubriva i nafte.

DSS istovremeno traži od Vlade da obezbedi humane uslove rada zaposlenih. Umesto neadekvatne Smernice ministarstva za bezbedan rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje poslodavci ne primenjuju, pa ni sama država kao poslodavac, Vlada treba da da donese uredbu kojom se rad na otvorenom, kada to tehnološki proces omogućava, u potpunosti zabranjuje u vremenu od 11-17 časova, kada temperatura prelazi 35 stepeni, a kršenje uredbe najoštrije kažnjava.