Демократска странка Србије предлаже Влади Србије да у складу са Законом о ванредним ситуацијама хитно прогласи стање елементарне непогоде због суше на целокупном подручју Републике Србије.

Влада треба да уважи реалност да су суша и тропске температуре већ проузроковале огромну штету пољопривредним произвођачима и држави јер су озбиљно угрозиле род кукуруза, шећерне репе, соје, а да није поштеђено ни воћарство. Потребно је да Влада донесе уредбу о утврђивању државног програма помоћи пољопривредним домаћинствима погођеним сушом којим би се макар делимично надокнадили претрпљени губици, а пољопривредницима помогло да од јесени заснују нову производњу регресирањем јесење сетве: семена, ђубрива и нафте.

ДСС истовремено тражи од Владе да обезбеди хумане услове рада запослених. Уместо неадекватне Смернице министарства за безбедан рад на отвореном при високим температурама, које послодавци не примењују, па ни сама држава као послодавац, Влада треба да да донесе уредбу којом се рад на отвореном, када то технолошки процес омогућава, у потпуности забрањује у времену од 11-17 часова, када температура прелази 35 степени, а кршење уредбе најоштрије кажњава.