Посета Србији заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јиа осликава стварни, полуколонијални статус Србије, у који је уведена погрешном државном политком.

Недипломатско мешање Хојта Брајана Јиа у унутрашња питања Србије само је привидно скандалозно, јер је оно већ годинама уобичајено. Нису ништа ново диктати, захтеви и уцене који се испоручују власти у потпуности спутаној политиком којој је апсолутни приоритет улазак у Европску унију.

Садржина разговора помоћника заменика државног секретара САД са потпредседницом Владе Зораном михајловић то потврђује. По званичној изјави теме разговора су биле „наставак реформи у области грађевинских дозвола…као и инфраструктурни пројекти који ће повезати Србију са регионом“. Може ли ико трезвен да помисли да  Хојта Брајана Јиа интересује како се издају грађевинске дозволе? Наравно да не, али је сигурно више него тврдо захтевао да се убрза изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана-Драч, такозваног „ауто-пута Велика Албанија“, који за корист Албаније, а штету Србије финасира Србија.

Најзад,  Хојт Брајан Ји је у свом бахатом наступу пред српским званичницима био искрен говорећи о „две столице“. Тиме је  само указао на истину коју власт покушава да сакрије: политика уласка у ЕУ подразумева одрицање добре сарадње са Русијом и од Косова и Метохије. Политика неутралности и очувања КиМ може да се  води само прекидом процеса евроинтеграција.