Na današnji dan pre jedanaest godina proglašen je najviši pravni akt Srbije – sadašnji Ustav. On nije savršen, kao što ni jedan Ustav to ne može da bude i samim tim može da se menja.

Demokratska stranka Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje objektivni razlozi za hitne izmene Ustava, niti su u postojećim okolnostima koje odlikuje potpuno odsustvo demokratskog dijaloga o važnim društvenim pitanjima ispunjeni neophodni uslovi da se izmenama pristupi.

Ishitrena promena Ustava je diktirana spolja, a ne unutrašnjim potrebama. Na zahtev briselske administracije, ispostavljen kao uslov nastavka evrointegracija, srpska vlast se obavezala da će da menja Ustav, a da nikada nije povedena javna rasprava o Evropskoj uniji, niti su građani pitani žele li da Srbija uđe u EU.

Problemi Srbije nisu posledica nesavršenosti Ustava, već prevashodno činjenice da se Ustav nekažnjeno krši i da Ustavni sud, pretvoren u produženu ruku izvršne vlasti, ne staje u njegovu zaštitu. Zato je neophodna promena vlasti, da bi se promenila politika, a ne promena Ustava. Tek kada Srbija dobije vlast koja će da vodi samostalnu politiku, poštuje Ustav, stvori u društvu atmosferu tolerancije i otvori demokratski dijalog o svim pitanjima od životnog značaja za sudbinu države i građana, može da se dođe do novih ustavnih rešenja kojima se otklanjaju sadašnje manjkavosti i štite nacionalni i državni interesi.