Тешко је замислити извештај о раду Владе који би био садржајно празнији од оног који је поводом 100 дана рада поднела њена председница Ана Брнабић.

Испразном причом и новим најавама срећне будућности покушала је да забашури једноставне чињенице да се успешност Владе може мерити само  квалитетом живота грађана, а да се у Србији данас живи горе него пре пет година, када је ова власт преузела вођење државних послова. Зато је већину времена утрошила на обавештавању јавности о идејама и плановима дигитализације српског друштва и развоју ИТ сектора који ће за сто година, у 22. веку, Србију да учини лидером у овој области, истовремено наводећи, на пример, да је један од значајних резултата Владе то што је неки њен савет одржао прву седницу.

Председница Владе је с поносом истакла де је минимална цена рада повећана за 10 одсто. Није поменула да ће тако минимална зарада да износи непуних 25 хиљада динара, да је најмања у региону, да је минимална потрошачка корпа 36, а просечна 69 хиљада динара и да објасни како да 350 хиљада запослених који примају минималац прехране своје породице. С поносом је председница истакла и да ће се повећати пензије и зараде у јавном сектору, поново заборавивши да каже да се ни тиме неће надокнадити трогодишња умањења.

Као доказ континуитета у изношењу неистина и манипулисању статистичким подацима са претходним владама, Ана Брнабић је поменула снижавање незапослености, пропустивши да истакне да се број запослених за свих пет година није повећао, а да сваке године десетине хиљада радно способних грађана одлази из Србије. Нема тог економског генија који је у стању да уз просечно повећање бруто домаћег производа од 1,3 одсто за пет година смањи незапосленост са 26 на 13 одсто, како председница Владе тврди да је остварено.

Најзад, у свом излагању Ана Брнабић ни једном речју није поменула Косово и Метохију! То само по себи довољно говори у прилог све оправданијег страховања да се власт спрема да током следеће године  повуче „правно обавезујуће“ потезе којима се одриче овог дела српске територије и српског народа који на њему живи.