Brutalno ignorišući odluke Ustavnog suda, Republička izborna komisija je donela nezakonito Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika republike, glasovima članova-predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića.

I pored toga što je Ustavni sud Srbije doneo odluke kojima je utvrdio nezakonitost sprovedenih izbora na teritoriji Kosova i Metohije 2014. i 2016. godine, RIK je usvojila novo Uputstvo kojim se ostavlja mogućnost istovetnog nezakonitog postupka. Članom 10. Uputstva RIK-a izričito je navedeno da će odluku o tome da li će izbori biti sprovedeni zakonito ili nezakonito doneti Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Time je već unapred potvrđena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa na KiM i na ovim predsedničkim izborima. Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta na KiM do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat.

Demokratska stranka Srbije podseća da je članom 166. Ustava Srbije utvrđeno da su „odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće“, a članom 171. da je „svako dužan da poštuje i izvršava odluku Ustavnog suda“. Svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom.