Како су много пута председник Србије и други српски званичници с правом истакли, влада самопроглашеног Косова је изабрана и може да опстане само док има подршку тзв. Српске листе која је под потпуном контролом српске власти. Из тога јасно проистиче да свака одлука владе самопроглашеног Косова и активност министара мора да добије сагласност Београда, односно Српске листе.

Само у последњих неколико дана косовска влада је предложила трансформацију УНМИК-а успостављеног Резолуцијом 1244 СБ УН у „политичку канцеларију УН која би помогла Приштини у придруживању овој светској организацији“, договорила отварање амбасаде у иностранству, у дипломатским контактима лобирала за признавање независности Косова, спроводила активности везане за евроатлантске интеграције Косова као независне државе…

Сагласност Српске листе, дакле Београда, добијена је чак и формирање државне комисије самопроглашеног Косова за демаркацију границе са Црном Гором и закључивање међународног споразума о разграничењу Косова и Црне Горе. Тиме је, тешким кршењем Устава Србије, препуштено самопроглашеном Косову да по својој вољи мења међународно признату границу Србије.

Испоставило се да једина корист од сарадње српске власти са злочинцем и мафијашем Рамушом Харадинајем јесте та што се кроз активности владе самопроглашеног Косова најјасније виде ставови и политика председника Републике и Владе Србије о питању Косова и Метохије, сасвим супротни порукама које се упућују грађанима Србије. То је политика која држави Србији и Србима преосталим на Косову и Метохији гарантују суморну будућност.