Демократска странка Србије захтева хитну смену министра здравља Златибора Лончара због корупционашке обнове КЦ Ниш која је завршена поништавањем тендера за набавку медицинске опреме вредне више од 1,5 милијарди динара. Као што је скандалозно започет, припреман и вођен поступак јавне набавке медицинске опреме за потребе Клиничког центра у Нишу, укључујући нестручно израђену техничку спецификацију опреме, тако се и завршава – скандалом, афером која захтева утврђивање одговорности. Наиме, Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки, радећи под страховитим притисцима, оценила је да је оправдан захтев за заштиту права једног од елиминисаних понуђача, који је поднет против Одлуке о додели уговора за јавну набавку опреме за КЦ у Нишу, коју је донео министар здравља Златибор Лончар.

Демократска странка Србије је у више наврата од децембра прошле године упозоравала на нерегуларности у вези набавке опреме за  КЦ у Нишу, захтевајући да се тендер поништи, а нови припреми стручно и без незаконитог учешћа заинтересованих понуђача, као што је било у овом случају. Инсистирали смо на томе свесни важности КЦ Ниш и руковођени жељом да све буде у складу са законом и у интересу грађана и државе. Нажалост, министар Лончар није уважио наше захтеве и наставио је спровођење скандалозног тендера за који је конкурсна документација мењана шест пута, на који су подношени захтеви за заштиту права на конкурсну документацију и за који је рок за подношење понуда мењан и продужен за три месеца.
 
Најзад, 10. марта министар здравља је донео Одлуку којом се уговор о јавној набавци додељује  кинеској фирми CHINA SINOPHARM INTERNATIONAL CORPORATION. Уговор је закључен пре одлуке Републичке комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки па поништавање тендера може изазвати вишемилионску штету и сасвим сигурно огромно кашњење у завршетку целог поступка.
 
Све ово се дешава док истовремено министар Лончар изјављује “да га боли глава“ јер је приликом извођења грађевинских радова на КЦ у Нишу било злоупотреба и пљачке средстава из буџета Србије, па је очигледно да је целокупна инвестиција министарства здравља у реконструкцију објекта и набавку опреме спровођена тако да изазива оправдану сумњу да се се ради о примеру системске корупције и да надлежни државни органи треба да се њоме озбиљно позабаве.
Достављамо и линкове ка саопштењима ДСС од 5. и 7. јануара 2017. године којим захтевамо поништавање тендера због начина на који је састављен, а због чега је на крају и поништен одлуком Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки.
 
Намештен тендер за набавку опреме у Нишу: https://www.dss.rs/saopstenje-dss-namesten-tender-za-nabavku-opreme-za-klinicki-centar-u-nisu/
 
Поништити тендер за набаку опреме у Нишу: https://www.dss.rs/saopstenje-dss-zaustaviti-korupcionaski-posao-nabavke-opreme-za-kc-u-nisu/