Оно што већ два месеца одлаже заседање нишке Скупштине – Одлука о уступању Аеродрома “Константин Велики” Републици, према тумачењу одборника Демократске странке Србије и адвоката Горана Ђорђевића, у супротности је са законима и прописима Србије. Уколико ова одлука “прође” Скупштину, Ђорђевић најавјује да ће питање њене законитости покренути пред Уставним судом.

Нишки одборник упозорава да Закон о јавној својини не пружа могућност да се јавно земљиште уступи без накнаде, осим ако постоји интерес за таквим располагањем, као што је отклањање последица елементарних непогода или успостављање добрих односа са другим државама, односно међународним организацијама и у другим случајевима предвиђеним посебним законом.

Осим овог Закона, као препреку у уступању земљишта на коме лежи аеродром, види и Уредбу Владе Србије о условима, начину и поступку под којима се грађевинско земљиште у јавној својини може отуђити. Закон о локалној самоуправни и Статут града Ниша, додаје одборник, такође не познају могућност “бестеретног отуђења имовине локалне самоуправе”. Предлог одлуке која би требало да се нађе пред одборницима, додаје Ђорђевић, споран је и са становишта Закључка Владе којим се тражи аеродорм.

Тачком 5. Закључка Владе РС, препоручује се да се изврши спецификација обавеза „које би Република Србија евентуално преузела по преносу права својине“. На основу наведеног, извесно се може поставити питање да ли ће обавезе након преузимања аеродрома остати Граду Нишу – додаје Ђорђевић.

Одборник Демократске странке Србије каже да одлуком да се аеродром преда Републици на управљање, нису прецизирана ни питања која се тичу уговора које Аеродром има са приватним авио-компанијама, као ни оних који раде у овом градском предузећу.

Питање на које нико од актера не нуди одговор јесте шта ће бити са ЈП Аеродром, шта ће бити са запосленима, шта ће бити са уговорним обавезама, да ли ће уговорне обавезе остати на терет града Ниша. Да ли ће Ниш трпети штетне последице по захтеву за накнаду штете тренутних уговорних страна са Аеродромом, а који имају закључене уговоре до 2022. године – пита се Ђорђевић.

Ђорђевић закључује да због “сукоба” са свих овим правним прописима, аеродром не може бити уступљен Републици под условима који стоје у одлуци Градског већа. Додаје да ће, уколико одборници владајуће већине изгласају ову Одлуку, покренути питање њене законитости пред Уставним судом Србије.

Подсетимо, иако је седница нишког парламента на коме је одборници требало да одлуче о судбини аеродрома требало да буде одржана пре два месеца, она је после тајног састанка врха СНС у Београду одложена. Председник Србије Александар Вучић потом је требало да “објасни” Нишлијама незадовољним оваквом одлуком Градског већа, због чега је то добро за њих. Ни два месеца касније Скупштина Ниша није заседала, под изговорима да не ради клима у сали, као и да се чека да оду гости са градске славе.

Председник Скупштине Раде Рајковић је прошле недеље казао да ће седница бити одржана по састанку шефова одборничких група, који је требало да буде ове недеље. Како Ђорђевић нема Одборничку групу у парламенту, није могао да каже да ли су се шефови састали, али је извесно да датум сенице и даље није заказан.

Законски рок за одржавање седнице је 90 дана од последњег заседања, а крајњи рок је 21. јун. У нишкој јавности се већ недељама спекулише да би тај рок могао бити пробијен што би довело до принудне управе и евентуално нових локалних избора у Нишу.