Демократска странка Србије намерава да за 20 милиона евра годишње повећа градски буџет за социјалну заштиту, и тај новац би ишао породицама са трећим дететом, самохраним родитељима и геронтолошким центрима, изјавио је председник те странке Милош Јовановић.

Он је гостујући на КЦН телевизији, рекао да би уместо пет одсто градског буџета, ако ДСС добије прилику да преузме одговорност у управљању градом, убудуће било издвајано 7,5 одсто, то јест за социјалу би ишло 60 милиона евра, уместо досадашњих 40 милиона евра.

Три су начина како да дођемо до тог новца, и ово нису празна обећања, рекао је лидер ДСС.

Као прво, навео је да би ДСС упола смањио новац који из градског буџета добијају невладине организације, чиме би се за социјалну заштиту издвојило око 4,5 милиона евра више него данас.

“Не видим да данас нека НВО учествује у спровођењу јавне политике, на пример у области екологије, саобраћаја… А годишње из буџета Београда добијају девет милиона евра”, рекао је Јовановић.

Друга мера је увођење стриктне контроле наплате за комунални допринос, то јест контроле плаћања накнаде за градско грађевинско земљиште.

“Инвеститорима се давало да то плаћају на рате, па се контрола губи после друге-треће рате. Тако на крају градска каса остане празна за милијарде динара. То би се убудуће стриктно наплаћивало и ишло би за родитеље и наше старије суграђане”, истакао је председник ДСС.

Као трећу меру он је навео увођење вишедеценијских гаранција на јавне радове, чиме би компаније које асфалтирају по граду или раде било коју врсту грађевинских радова биле дужне да се обавежу да ће квалитет постављеног издржати вишедеценијско коришћење.

“Тако не би дошли у ситуацију да после годину дана, када попуцају тек постављене плоче на улици, иста фирма поново наплати посао мењања и постављања новог”, истакао је Јовановић.