Званична посета председника Руске Федерације Владимира Путина Србији веома је значајна не само због закључених споразума о сарадњи и меморандума о разумевању у разним областима, већ пре свега због јасно изнетог става Русије да се „Москва залаже за постизање обострано прихватљивог решења за Косово на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН“. Овим ставом је Владимир Путин недвомислено поручио да Русија никако не подржава идеју да Србија прихвати сецесију своје јужне покрајине, макар и кроз разграничење Срба и Албанаца по етничком принципу, односно поделу Косова и Метохије.

Понављајући да ће Русија да се сагласи са сваком одлуком Србије, али да се залаже за поштовање Резолуције СБ УН којом се изричито потврђује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије и суштинска аутономија Косова и Метохије унутар ње, председник Русије је јасно изрекао да Србија има гаранцију да ће Русија да штити њен територијални интегритет докле год то чини њена власт.

У таквим околностима и уз реалну могућност да ће већ у мају ове године евроскептичне странке освојити већину у Европском парламенту, што би позицију Србије значајно побољшало, једини одговоран став српске власти јесте да се са Приштином наставе разговори искључиво о тзв. техничким, односно практичним питањима којима се уређује живот и односи Срба и Албанаца на Косову и Метохији и којима се не угрожавају суверена права државе Србије над КиМ. Због тога се питање статуса мора ставити у стање мировања.

Све друго би показало да је српски народ имао већег браниоца његових интереса у председнику Русије него у председнику Србије.

Информативна служба ДСС 18.1.2018.