Саветник председника Демократске странке Србије Драган Маршићанин изјавио је, гостујући у Новом дану, да код власти и опозиције више нема политике, већ је реч само о борби за власт.

“Имам искуства у политици, али ништа не разумем. Прво се причало да се иде на председничке изборе да се руши влада, сад идемо на градске изборе да рушимо председника, ја то стварно не разумем. Нико не говори о програму за Београд, него да ли ће бити једна или две колоне…”, рекао је он.

Тврди да ДСС о градским изборима ни са ким није разговарао и каже да ће у септембру изаћи са програмом за Београд.

“То је обиман документ и у односу на прошле изборе мора да се измени само у оном делу у ком је садашња градска власт неке ствари урадила. Али није кључне ствари решила како треба или их води на наопак начин, попут Београда на води”, објашњава он.

Маршићанин каже да је одлазак Војислава Коштунице био потрес за странку и бирачко тело ДСС-а. Додаје да је Санда Рашковић Ивић преузела странку у тешком тренутку, али да је избачена јер је “на своју руку” покушавала да промени политику странке, приближавајући је Вуку Јеремићу.

Кључно која ће форма дијалога бити

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову, Маршићанин каже да треба разговарати о сваком проблему и да у Србији недостаје дијалог о суштинским питањима.

“Треба видети у којој форми ће да се одвија дијалог о Косову, да ли ће то бити заиста жеља да се чују различита мишљења или ће бити скуп на којем ће свако по пет минута нешто да каже. Дијалог треба водити да би се чуло шта ко од политичара, странака, а пре свега председник и Влада Републике Србије мисле и шта је њихов предлог кад је реч о Косову и Метохији”, сматра Маршићанин.

Додаје да мора да се јасно каже да ли се дијалог води у оквиру Устава, Резолуције Савета безбедности УН 1244 или “у оквиру који оставља ЕУ, а то је признавање Косова”.

“Ако се ради о политици ЕУ нема алтернативу онда то значи да се дијалог води о форми признавања као услову уласка Србије у ЕУ”, каже он.

Говорећи о војној неутралности, Маршићанин каже да је заговарање уласка у НАТО “политика Душка Дугоушка – придружи им се ако не можеш да их победиш”.

У време власти ДСС бољи односи с Хрватском

Према његовим речима, у време власти ДСС-а односи са Хрватском и Босном и Херцеговином су били бољи него данас.

Маршићанин каже да је изненађен “трговинским ратом” у региону, пре свега зато што су му нејасни разлози Хрватске за увођење спорних мера.

“Посебно зато што је извесно да мере неће опстати, не само због обавезе поштовања Споразума о стабилизацији и придруживању, већ због обавезе придржавања заједничке царинске политике Европске уније. То је неко тренирање строгоће, затезање односа, Хрватска сад мора да нађе начин како да својој јавности представе повлачење одлуке”, рекао је он.

Н1