„Najbolja vlada je nevidljiva vlada, koja radi svoj posao bez potrebe za stalnim konferencijama za novinare kojima pokušava da utiče na svest građana. Sa druge strane, ova vlada urušava institucije i slobodu medija i stvara permanetno stanje vanrednog stanja u zemlji“, rekao je prof. dr Aleksandar Popović u intervjuu za „Balkan i info“.

Kandidat Demokratske stranke Srbije za predsednika Srbije oštro je kritikovao državnu politiku koja se vodi od 2008. godine.

„Politiku stalnih ustupaka koju je počeo Boris Tadić nastavila je vlada Aleksandra Vučića. Ta politika je katastrofalna gotovo u svim segmentima, a naročito po Kosovo i Metohiju. Srbija gubi slobodu i postaje kolonija Briselske administracije“ rekao je Popović i podsetio da je Vučićeva vlada prihvatila sporazum sa NATO, kojim je NATO dobio neverovatna prava.

„NATO ima pravo da inspektuje, u bilo kom trenutku i bez ikakve najave  u svakoj laboratoriji. Kao profesor na fakultetu, hemičar sam i bavim se istraživanjima, po ovom sporazumu NATO ima pravo da, bez ikakve najave srpskim vlastima, u svakom trenutku uđe u moju laboratoriju i da vidi šta radim, šta rade moji studenti u laboratoriji“, upozorio je Popović.

On je oštro kritikovao gradnju autoputa od Drača do Niša u čijem finansiranju će učestvovati i država Srbija.

„Vlada ne sprovodi strategiju razvoja putne privrede države Srbije već sprovodi strategiju razvoja putne privrede Velike Albanije. Zašto Srbija mora da uloži devet stotina miliona evra u naš deo? Da bi povezali Albaniju sa koridorom?! Dugo godina sam radio u izvoznoj privredi i tvrdim da srpski privrednici sigurno neće izvoziti preko Drača već preko mnogo većih i jačih luka, preko Rijeke, preko Soluna čak i preko luke Bar. Umesto toga, mnogo je bolje asfaltirati puteve svih naših sela“, naglasio je Popović.

Na pitanje kakvu će kampanju voditi Popović je istakao da će ona imati izraženu ljudsku komponentu i da će govoriti šta u Srbiji treba da se promeni kako bi država bila bolja za sve njene građane.

„Da li nama treba država u kojoj obrazovanje dece zavisi od dubine džepa njihovih roditelja? Ja ne želim Srbiju u kojoj svako dete nema jednako pravo na obrazovanje. Država treba da deci iz unutrašnjosti koja pokazuju u školi dobre rezultate obezbedi besplatno studiranje, smeštaj i hranu. Samo tako možemo da budemo ozbiljna zemlja“, zaključio je Popović.