Велика Плана је два дана, нажалост, у центру пажње јавности преко најтиражнијих новина и најгледанијих електонских медија. Повод је трагична смрт мајке и сина у Лозовику, највећем селу у централној Србији. Како је незванично објављено умрли су од последица смрзавања и/или глади. Наводно нису виђени више дана па их је забринути комшија пронашао. Тужно је и недопустиво то што се догодило и зато треба истрајати да се расветле околности под којима су страдали, као и одговорност институција које су дужне да брину о онима који нису у стању да се брину о себи. Дакле реч је о законској обавези! Закон је прописао ко и на који начин треба да брине о грађанима који нису у стању да то сами чине, без упуштања у разлоге и околности због којих су се нашли у таквој ситуацији, да ли имају родбину или брижне комшије! У том смислу центри за социјални рад и локалне самоуправе јасно су означене као субјекти са прецизним одговорностима које треба да врше социјално збрињавање угрожених. С обзиром на последице, дакле у питању су животи људи, мора се утврдити одговорност! Да иронија буде већа, то нису прве жртве небриге у овој години на подручју Велике Плане! У још једном великоплањанском селу у Доњој Ливадици на Божић пала је прва жртва небриге, покојни Топлица Бранковић који је изгубио живот под сличним околностима! Овако нешто први пут се дешава и то, замислите, у поморавским, равничарским, густо насељеним селима! Зато је срамно спорадично релативизовање живота људи како би се заштитили одговорни!

Великоплањанска широка коалициона власт( СНС-УРС, СПС, ЈС, ПУПС, СПО, ГГ ) и њихови известиоци и даље ћуте! Ћуте и плањански медији! Велика Плана има стратегију социјалне заштите и она је до прошле године била у примени. Заснивала се на циљевима да нико од незбринутих не сме остати без хране и огрева!Уместо да примењује већ успостављене стандарде ова власт на челу са Игором Матковићем, председником општине у чијем ширем комшилуку се трагедија и збила, увели су стандард партијског предизборног социјалног намиривања! Познате су акције предизборне расподеле ланч и хигијенских пакета и врећа сточне хране по списковима тзв.сигурних гласова, али се поставља питање шта је са институционалном бригом о угроженима!?

Великоплањанска напредњачка власт, уместо да брине о грађанима, као и у већини локалних самоуправа у Србији, бави се собом, намиривањем сопствених одборника, породичним запошљавањем, партијским пољопривредним субвенцијама и слепим службовањем вођиној егоманији!Трио Матковић, Перић и Ђуришић, под управом Андреја Вучића и Предрага Малог, кадрирају Великом Планом и располажу општинским буџетом, а донекле и републичким кад су у питању високе пољоприврењдне субвенције! Последица немара и несавесног рада је губитак живота људи, што дефинише њихов карактер али и недораслост послу којим се баве. Руководство Центра за социјални рад је подредило рад Центра партијским потребама власти, злоупотребљавајући податке из евиденције о социјалним издвајањима уз помоћ којих партијски активисти уцењују грађане!Потсећам да је ова тројка јесенас јавно подржала смањење буџетских прихода Великој Плани у корист државе! Заузврат су неки добили незаслужене председничке и помоћничке функције у општини, плаћени управни одбор у сточарском центру те вредне пољопривредне субвенције! Једина занимација председника општине је да што више лозовичких кадроова углави у општинску власт( председник и заменик председника општине, чланови већа, дир.Дома здравља, извршни дир. ЈКП,….).Показало се да то ни животно није поуздано чак ни за лозовичане!

Како би се због небриге и несавесног рада отклонила опасност по животе социјално угрожених грађана, председник општине Игор Матковић и директорка Центра за социјални рад одмах да поднесу оставке, а скупштинска већина (Јанићијевић Душан, Дејан Писаревић,Мирољуб Николић, Далибор Тодоровић ) их без одлагања разреши уколико не поднесу оставке. Такође, позивам братски пар Вучић да наложи спровођење ових безбедносних мера по грађане Велике Плане, као и у свим локалним самоуправама у Србији где за тим постоји потреба.